Air Force 1

Air Force 1

ALL FOR ONE

In je eentje kun je zorgen voor een andere cultuur, maar samen kunnen we de wereld veranderen. Dit zijn de vrouwen en mannen die het voortouw nemen en hun gemeenschap verheffen door de kracht van sport en creativiteit aan te wenden. Als ze één persoon kunnen inspireren, kunnen ze ons allemaal inspireren.

Uitgelicht

Dulce Orihuela, TRASO

Dulce Orihuela, TRASO

Mexico-Stad, Mexico

Asa Mohammed, The Movement Factory

Asa Mohammed, The Movement Factory

Londen, Engeland

Sally Nnamani, PeacePlayers

Sally Nnamani, PeacePlayers

New York, Verenigde Staten

Laura Nala

Laura Nala

Parijs, Frankrijk

Ekin Bernay

Ekin Bernay

Ankara, Turkije

Tarryn Alberts, So Dope Dance Academy

Tarryn Alberts, So Dope Dance Academy

Johannesburg, Zuid-Afrika

Nieuwste Air Force 1

'Air Force 1: The Documentary'

AF1. De klassieker in wit.

Voor meiden met moves

DE AF-1 HIGHNESS

Vind jouw Air Force 1

Air Force 1 Low

Air Force 1 Low

Air Force 1 Mid

Air Force 1 Mid

Air Force 1 High

Air Force 1 High

Een klassieker sinds 1982

De Air Force 1 werd in 1982 ontworpen door Bruce Kilgore. Het was de allereerste basketbalschoen met Nike Air technologie en ontketende een ware revolutie in de sport en de sneakercultuur. In de ruim drie decennia na de release is de Air Force 1 zijn roots altijd trouw gebleven en hij heeft inmiddels een tijdloze status.

1982: een legende ziet het levenslicht

De Nike Air Force 1 is de eerste basketbalschoen met zachte, veerkrachtige Nike Air demping.

1983: de 'Original Six'

De beste basketballers van Nike in de NBA dragen de high-topuitvoering van de AF-1: Michael Cooper, Bobby Jones, Moses Malone, Calvin Natt, Mychal Thompson en Jamaal Wilkes.

1985: opnieuw uitgebracht

Drie winkeliers in Baltimore brengen de AF-1 opnieuw uit in de kleurencombinaties Royal Blue en Chocolate Brown. De drieduizend beschikbare paren vliegen de winkel uit. De schoen is dan meer dan alleen een basketbalschoen geworden en verovert in rap tempo de straten. [De schoenen op de foto zijn heruitgaven uit 2015]

1986–1991: 'Shoe of the Month Club'

Een kleine groep winkeliers komt op het idee om eenmalige Air Force 1 designs uit te brengen. Elke release is een hit en is meteen uitverkocht. De sneakercultuur verspreidt zich vanuit Baltimore over de hele oostkust. Fans komen van heinde en verre om de nieuwste releases in handen te krijgen.

Midden jaren 90—2000: sneakergoud

Midden jaren 90—2000: sneakergoud

Rond speciale evenementen en feestdagen brengt Nike limited-editions uit, speciale en premium uitvoeringen van de Air Force 1 die goud waard blijken voor verzamelaars. De sneaker wordt zó populair dat veel winkels met lege schappen komen te zitten.

2000: de sneaker van de hiphop

2000: de sneaker van de hiphop

Door de populariteit van de Air Force 1 onder wereldberoemde rappers en artiesten doet de sportschoen zijn definitieve intrede in de sneakercultuur. Voor het nieuwe millenium krijgt Roc-a-Fella Records een tijdloze, volledig wit-op-witte uitvoering van de schoen aangeboden, waarop het logo van het label is geborduurd.

2012: Lunar Landing

Drie decennia na het origineel ziet de Lunar Force 1 het levenslicht: het iconische Air Force 1 design, voorzien van lichte Lunarlon demping.

2017: 35-jarig bestaan

Vijf gastdesigners krijgen een opdracht: ontwerp een eigen versie van de wit-op-witte AF-1. Het resultaat: de AF-100 collectie, vijf begeerlijke AF-100 designs, waaronder een unieke schoen van Virgil Abloh. Zijn versie van de AF-1 werd in eerste instantie uitgebracht als onderdeel van 'The Ten' collectie.

@dorionpentard

@dorionpentard

@masteramas

@masteramas

@rami.hanna

@rami.hanna

@oilustratoarevisatoare

@oilustratoarevisatoare

De look van Force

Ontdek #AF-1 op Instagram, of vermeld @Nike en maak kans om je look terug te zien op Nike.com.