De toekomst van sport voor alle atleten beschermen*

Move to Zero is een initiatief van Nike om toe te werken naar een CO2-neutraal en afvalvrij productieproces om zo de toekomst van sport te beschermen. We bestaan om atleten overal op de wereld van dienst te zijn en daarom zijn we op een missie om te zorgen voor een gezonde planeet. Er is geen eindstreep.

Klimaat en sport

Zonder planeet is er geen sport. Om inzicht te krijgen in hoe ons dit allemaal raakt, willen we in samenwerking met de deskundige onderzoekers van het Climate Impact Lab het verband aantonen tussen een stabiel klimaat, sportieve prestaties en de toekomst van ons speelveld: de aarde. We weten dat we met de mindset van een atleet — met vastberadenheid, doorzettingsvermogen en onverbiddelijkheid — de kracht van sport kunnen inzetten om de wereld in actie te laten komen voor het klimaat.

"

Gezien de uitdagingen van tegenwoordig — van klimaatverandering tot ongelijkheid tot hoe we mogelijkheden voor de toekomstige generaties creëren — denk ik dat we onze stoutste dromen werkelijkheid zullen moeten maken.

Mark Parker
Chairman, President en CEO van Nike

Duurzaam materiaal

Nike Air

Alle Nike Air zolen die vanaf 2008 zijn ontworpen, bevatten tenminste 50% gerecycled productieafval en zijn gemaakt met 100% hernieuwbare energie. We gebruiken meer dan 90% van het afval van de materialen die gebruikt worden voor onze Air zolen om nieuwe, innovatieve dempingssystemen te maken.

Nike Flyknit

Nike Flyknit is ontworpen voor nauwkeurigheid en zorgt gemiddeld voor 60% minder afval dan traditionele productiemethodes van bovenwerken voor schoenen. Sinds 2012 heeft bijna 5 miljoen kilo afval een andere bestemming gekregen dan de stortplaats, waaronder bijna 600 miljoen waterflesjes bij de productie van Flyknit.

Nike Flyleather

Nike Flyleather is gemaakt van tenminste 50% gerecyclede leervezels en wordt geproduceerd via een innovatief proces met een kleinere koolstofvoetafdruk dan traditionele processen voor het maken van leer. Omdat het als rol wordt geproduceerd is de snijefficiëntie van Flyleather verbeterd, wat leidt tot minder afval dan bij traditionele knip- en naaimethoden voor volnerfleer.

Gerecycled polyester

Door polyester te recyclen en te maken van gerecyclede plasticflessen ontstaat er minder afval en wordt er ongeveer 30% minder koolstof uitgestoten dan bij de productie van nieuw polyester. Sinds 2010 heeft Nike meer dan zeven miljard plasticflessen een andere bestemming gegeven dan de stortplaats.

Duurzaam katoen

Het is ons doel om in 2020 gebruik te maken van 100% duurzaam katoen. Dit houdt in dat we alleen nog gecertificeerd biologisch katoen, gerecycled katoen en door het Better Cotton Initiative (BCI) goedgekeurd katoen willen gebruiken. Voor al deze materialen geldt dat er minder water en chemicaliën worden gebruikt, dat de landbouwmethoden beter zijn, en dat de kwaliteit van het katoen hetzelfde of beter is dan die van traditioneel geteeld katoen.

Duurzame materiaalmix

Het combineren van gerecycled polyester en organisch katoen resulteert in een performancemateriaal dat de uitstoot van koolstof vermindert en minder water en chemicaliën vereist bij de productie dan nieuwe polyestermaterialen van traditioneel geteeld katoen.

Innovatie herboren

Reuse-A-Shoe

Gooi geen afval weg. Recycle je sneakers en transformeer ze in Nike Grind materiaal dat wordt gebruikt in performanceproducten en sportondergronden.

Richting voor de toekomst van design

Beperkte bronnen dwingen ons na te denken over de manier waarop we leven. We zien een toekomst voor ons waarin afval niet bestaat en materialen maximaal worden gebruikt en hergebruikt. Daarom hebben we de Circular Design Guide samengesteld.