Is doorzettingsvermogen aangeboren of aan te leren?

Coaching

Het vermogen om vol te houden zit in de hersenen, maar uit recent onderzoek blijkt dat uithoudingsvermogen aan te leren is. Begin nu je doorzettingsvermogen te trainen.

Laatste update: December 1, 2020
Is doorzettingsvermogen aangeboren of aan te leren?

Jij hebt met een vriend afgesproken om een work-outprogramma van 30 dagen te voltooien. Jij staat iedere morgen vroeg op voor je sessies en knijpt er ook nog eens af en toe in de middagpauze tussenuit om te joggen. Je trainingspartner, daarentegen, heeft een hele week niet getraind. Wat is er aan de hand?

Mogelijk is het niet een kwestie van motivatie, maar van doorzettingsvermogen. Daar zit een verschil tussen.

Doorzettingsvermogen is het vermogen om hardnekkig een doel na te streven, of het nu een enkele work-out of een nieuw diploma is, zelfs wanneer het oncomfortabel of uitdagend wordt, zegt Alexandra Touroutoglou, PhD, een assistent-professor neurologie aan de Harvard Medical School. Touroutoglou heeft recent een onderzoek geleid naar dieren- en mensenhersenen om meer over deze eigenschap te leren en waarom sommigen van ons (neem bijvoorbeeld CrossFit-verslaafden en yogi's die zeven dagen per week trainen) er meer van hebben, terwijl anderen regelmatig ervoor kiezen om te snoozen in plaats van te sporten.

Allereerst moet je dit weten: moeilijke taken, zoals lichaamsbeweging, activeren een knooppunt in de hersenen dat cortex midcingularis anterior heet (oftewel, aMCC) en bij sommige mensen is deze meer ontwikkeld. Een hoogfunctionerende aMCC kan de fysieke eisen van een taak voorspellen en dan de benodigde lichaamsenergie inzetten om deze te voltooien. Een lagerfunctionerende aMCC, daarentegen, zou het werk kunnen overschatten (de kosten) en de beloning onderschatten (de baten).

Het boeiende hieraan is dat je jouw drang om ervoor te gaan, net zoals je spieren, getraind kan worden, zo ontdekte Touroutoglou's team. "Het zou mogelijk kunnen zijn om het functioneren van je aMCC te verhogen en daarmee ook je doorzettingsvermogen", zegt ze. Kortom, hoe beter je kan inschatten hoeveel moeite het voltooien van een activiteit kost, hoe beheersbaarder die activiteit wordt. Dus dan zul je veel meer geneigd zijn om het te doen.

"Doorzettingsvermogen is het vermogen om hardnekkig een doel na te streven, of het nu een enkele work-out of een nieuw diploma is, zelfs wanneer het oncomfortabel of uitdagend wordt."

Alexandra Touroutoglou, PhD, een assistent-professor neurologie aan de Harvard Medical School

Is doorzettingsvermogen aangeboren of aan te leren?

Train je doorzettingsvermogen

De mindset van een doorzetter opbouwen kan verrassend simpel zijn. Het komt erop neer dat je een taak makkelijker moet maken om te doen, dan naar buiten moet gaan en het gewoon doen, zeggen deskundigen. En dan is het een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Dit is hoe je begint.

 1. Stel specifieke doelen en hou ze bij.
  "Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bereiken, anders bent je stuurloos", zegt Nicole Gabana, PhD, hoofd sportpsychologie aan de University of Massachusetts Amherst. Die doelen zouden uitdagend maar haalbaar moeten zijn. Naar iets toewerken dat vanaf het begin als onwaarschijnlijk of zelfs onmogelijk aanvoelt, zorgt alleen maar voor frustratie. En dat is de doodsteek voor die volharding die je nodig hebt om een doel te behalen. Schrijf je doelen op en hou ze gaandeweg bij. Dit geldt zowel voor de kleine, korte termijndoelen als de "rekbare" doelen. Dit zijn doelen voor de langere termijn of grotere plannen die je uit je comfortzone halen.

  Stel je voor dat jouw rekbare doel is om in zes maanden een duatlon te voltooien (een wedstrijd waarbij je hardloopt, fietst en dan weer hardloopt). Dit is misschien een uitdaging, omdat je nog niet veel op de weg gefietst hebt. Maar het is wel haalbaar, omdat je einden hardloopt en gek bent op indoor fietsen. Verdeel dat doel over kleinere mijlpalen die je iedere week en maand kunt halen. Dit kunnen kilometers zijn die je wilt verslinden, uren die je wilt slapen of minuten aan foamrollen die je wilt doen. De kleinere doelen zijn je stapstenen die het pad naar het grotere doel creëren. Door gebruik te maken van een app zoals de Nike Run Club of door alles wat je bereikt hebt op een kalender vast te leggen, word je visueel herinnerd aan je vooruitgang en dat zorgt ervoor dat je door wilt gaan.
 2. Maak er een routine van.
  Je work-outs zo vaak mogelijk op dezelfde tijd inplannen, je wekker zetten om op een normale tijd op te staan (niet snoozen), iedere dag water drinken zodra je uit bed komt. Dat draagt allemaal bij aan het creëren van consistentie. "Iedere keer dat je jezelf disciplineert door iets herhaaldelijk te doen, past je lichaam zich aan", zegt Patricia Deuster, PhD, hoofd van het Consortium for Health and Military Performance op de afdeling van militaire en spoedeisende geneeskunde aan de Uniformed Services University. "Je ontwikkelt nieuwe wegen in je hersenen, net zoals wanneer je viool leert spelen."

  Als je de gewoonte onder de knie hebt, wordt het harde werk zoveel gemakkelijker; de lat komt daardoor wat lager te liggen. Wanneer je het moeilijk vindt om een gewoonte te creëren, bekijk het dan gewoon per dag. Iedere keer dat je het doet, is een stap in de juiste richting.
 3. Spreek jezelf moed in.
  Wat zeg je tegen jezelf over jouw vermogen om minder suiker te eten of die duatlon te voltooien? "Het is moeilijk om bepaalde psychologische neigingen die we hebben te doorbreken", zegt Gabana. "Dat is één van de grootste verraderlijke uitdagingen: hoe word je bewuster van de gedachten die je hebt en hoe ze jouw gedrag, emoties en interacties beïnvloeden."

  De meeste mensen met doorzettingsvermogen jagen een doel na, niet omdat ze denken dat ze het niet kunnen, maar om te bewijzen dat ze het wel kunnen. Zorg er dus voor dat het gesprek in je hoofd overeenkomt met de doelen die je op papier hebt. Vervang gedachten zoals "Ik heb geen wilskracht" of "Ik ben een vreselijke hardloper" door beweringen zoals "Ik ben sterker dan ik mezelf toeschrijf." Terwijl je het lijstje af gaat, zou dit veel gemakkelijker worden.
 4. Gebruik beeldmateriaal.
  Stel dat je erg opziet tegen die lange duurloop die je voor dit weekend hebt ingepland. Om je aMCC in het gareel te houden wanneer het rebelleert, visualiseer dan voor jezelf dat je de taak hebt behaald. Onderzoek toont aan dat dit je kan helpen om je mentaal voor te bereiden op de run en je zelfvertrouwen aan te wakkeren. Hierdoor wordt het makkelijker om gewoon naar buiten te gaan en het te doen.

  De kans is groot dat het niet zo slecht gaat als je van te voren had gedacht. Gaat het toch niet zo goed? Dan heb je het wel gewoon gedaan. Dat is doorzettingsvermogen.

Gerelateerde verhalen

Hoe je je work-out-routine weer op peil krijgt

Coaching

Ga er weer tegenaan, op de juiste manier

Positiever reageren

Coaching

Hoe je positiever kunt reageren op (bijna) alles

Wat zijn benchmark work-outs? En hoe kun je ze inzetten?

Coaching

Bereik een trainingsdoel met één test

Hoe word ik sneller?

Coaching

Ga sneller vooruit in je eigen tempo

Waarom een goede houding belangrijk is om te presteren

Coaching

Bereik je top door een betere houding