28 redenen om vandaag met yoga te beginnen

Sporten & activiteiten

De wetenschap ziet eindelijk de vele gezondheidsvoordelen van yoga in, van verbeterde kracht tot een verbeterde stemming.

Laatste update: 30 juni 2022
Leestijd: 10 min.
Hoe yoga aan je gezondheid, welzijn en atletische vaardigheden kan bijdragen

Mensen die regelmatig yoga beoefenen, weten dat ze een ruimte van rust en sereniteit betreden wanneer ze op de mat stappen. Ze gebruiken yoga om uitdagingen te omarmen en de vitaliteit en prestaties in hun leven te verbeteren. Maar je hoeft geen gevorderde beoefenaar te zijn om van de fitnessvoordelen van yoga te profiteren. Door slechts één les te volgen kun je kennismaken met de vele manieren waarop yoga je er beter uit laat zien en beter laat voelen tijdens sport en het dagelijkse leven.

28 voordelen van yoga

Yoga bestaat al duizenden jaren. De moderne wetenschap heeft onlangs de praktijk van yoga bestudeerd om te zien hoe het de menselijke ervaring kan verbeteren. Dit zijn 28 wetenschappelijk bewezen voordelen van het beoefenen van yoga.

9 fysieke voordelen van yoga

 • Verbeterde kracht: tijdens een traditionele yogales gebruik je geen dumbbells of kettlebells, maar bouw je spieren op met asana's (of houdingen), zoals de hoofdstand, plank, neerwaartse hond en stoelhouding. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat yoga effectief is om de spierkracht te verbeteren. Een onderzoek uit 2015 waarbij 173 volwassenen 12 weken aan hatha yoga deden, toonde algemene verbeteringen in spierkracht. En een ander onderzoek uit 2015 toonde aan dat het beoefenen van Bikram-yoga de spieren in het onderlichaam en het totale bewegingsbereik van het lichaam verbeterde.

 • Verbeterde balans: je verbetert je stabiliteit met houdingen als de boomhouding, de adelaarshouding en krijger II. Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Age and Aging, wees uit dat op yoga gebaseerde oefeningen effectief waren voor het verbeteren van de balans om het risico op vallen bij volwassenen van 60 jaar en ouder te verminderen. En uit een onderzoek uit 2016 onder collegestudenten bleek dat hun balans verbeterde wanneer ze deelnamen aan yogawork-outs.

 • Verbeterde flexibiliteit: je hoeft niet flexibel te zijn om een yogales te volgen, maar naarmate je regelmatig oefent, zul je je flexibiliteit waarschijnlijk verbeteren. Eén onderzoek toonde zelfs aan dat volwassenen die veel zitten en acht weken aan yoga doen (drie lessen per week), hun flexibiliteit, mobiliteit, kracht en balans aanzienlijk kunnen verbeteren. Flexibiliteit draagt ook bij aan de algehele conditie.

 • Meer energie en vitaliteit: je energieniveau en gevoel van vitaliteit zijn moeilijk te meten, omdat er grote verschillen kunnen zijn tussen mensen onderling. Maar onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen van bepaalde 'krachthoudingen' je subjectieve energieniveau kan verbeteren. Onder deze 'krachthoudingen' vallen de open, staande houding (de bergpose of tadasana en de opwaartse groet of urdhva hastasana) en de gesloten, staande houding (de adelaarhouding of garudasana).

 • Verbeterde atletische prestaties: allerlei soorten atleten gebruiken yoga om hun sportprestaties te verbeteren. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat een korte yogasessie van 20 minuten met 11 houdingen de prestaties van hardlopers verbeterde. En een ander onderzoek toonde aan dat het beoefenen van yoga gedurende 10 weken de algehele fitheid van het lichaam kan verbeteren, evenals de atletische prestaties van mannelijke universiteitsstudenten.

 • Verminderd risico op blessures: als je wilt trainen maar blessures wilt voorkomen, is yoga een slimme keuze. De National Institutes of Health constateert dat het risico op blessures bij yoga kleiner is dan bij meer intense activiteiten (zoals hardlopen, tennis of skiën). Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat het beoefenen van yoga kan helpen om het aantal blessures op werk te verminderen.

 • Betere ademhaling: prayanama-ademhaling, een techniek om de ademhaling onder controle te krijgen, staat centraal bij yoga. Alleen diep ademhalen kan je al helpen om je meer ontspannen en gefocust te voelen. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat het al na acht weken de algehele ademhalingsfunctie kan verbeteren.

 • Verbetert de houding: je zult waarschijnlijk merken dat je na slechts enkele minuten op de mat beter rechtop staat en je soepeler voelt. Onderzoek ondersteunt deze observatie over de gezondheid van de houding. Onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen van hatha yoga de posturale controle bij jonge, gezonde volwassenen verbetert en ook de posturale controle, mobiliteit en loopsnelheid bij oudere volwassenen kan verbeteren. Een verbeterde houding is een van de vele voordelen van yoga.

 • Ondersteunt een betere botgezondheid: veel mensen, vooral vrouwen in de menopauze, zoeken naar manieren om hun botgezondheid te verbeteren of te behouden naarmate ze ouder worden. En onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks 12 minuten beoefenen van yoga de botten sterker maakt en de botdichtheid in zowel de wervelkolom als het dijbeen kan verbeteren.

9 voordelen van yoga in het dagelijks leven

 • Verbetert de stemming: heb je een slechte dag? Neem een paar minuten de tijd om je flow te oefenen. Eén studie vergeleek yoga met wandelen en ontdekte dat het beoefenen van yoga gedurende 12 weken aanzienlijk effectiever was voor het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst dan wandelen.

 • Verlaagt het stressniveau: yoga kan de stressfactoren niet uit je leven verwijderen, maar het regelmatig beoefenen kan je helpen ze beter te beheersen. Volgens een onderzoeker in het magazine International Journal of Yoga, biedt yoga een effectieve methode om stress te beheersen en te verminderen. Zij beveelt yoga aan als een behandeling voor het beheersen van stress.

 • Geeft een gevoel van verbinding: het beoefenen van yoga kan iets dieps en persoonlijks zijn. Maar je krijgt ook de kans om contact te leggen met een community van docenten, studenten en leiders die je ondersteunen en aanmoedigen. Met onder andere workshops, yoga-gerelateerde reizen en lessen zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien.

 • Verbeterde mindfulness: meditatie en mindfulness kunnen je door lastige situaties helpen. Mindfulness is het vermogen om je volledig bewust te zijn van het hier en nu. Uit onderzoeken blijkt dat yoga helpt je mindfulness te verbeteren, vooral op het gebied van gezonde eetgewoonten.

 • Betere focus: we zouden allemaal wel wat meer focus willen hebben, of het nou op het werk is, tijdens het sporten of zelfs terwijl je thuis bent met je familie. Volgens dit onderzoek uit 2017 kan yoga je helpen je focus en zelfs wanneer je thuis tijd besteed met je familie.

 • Vergroot het zelfvertrouwen: herinner je je de krachtposes nog die je hielpen bij het verhogen van je energieniveau en vitaliteit? De schrijvers van dat onderzoek merkten ook op dat het je zelfvertrouwen vergroot. Andere onderzoeken onderzochten de positieve effecten van yoga op het zelfvertrouwen van volwassenen, mensen met brandwonden en anderen.

 • Verbeterd de kwaliteit van leven: verschillende onderzoeken hebben de invloed die yoga kan hebben op de algehele kwaliteit van leven onder verschillende bevolkingsgroepen onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat mensen die een medische handeling ondergaan, mensen die chronisch ziek zijn of chronische pijn hebben en anderen zich beter kunnen voelen over hun leven door simpelweg yoga te beoefenen.

10 gezondheidsvoordelen van yoga

 • Helpt rugpijn te verlichten: rugpijn kan heel vervelend zijn, omdat de spieren in de rug bij veel dagelijkse bewegingen worden gebruikt. Hoewel medicijnen voor sommigen de oplossing zijn, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat yoga een veilige en alternatieve behandeling kan zijn.

 • Vermindert symptomen van artritis: als je last hebt van artritis, overweeg dan met yoga te beginnen. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat yoga zowel symptomen vermindert (inclusief gevoelige of gezwollen gewrichten en pijn) als de belemmeringen. Ook verbetert het de zelfredzaamheid (eigen kracht) en het zelfvertrouwen.

 • Ondersteunt gewichtsverlies op een gezonde manier: ben je op zoek naar een trainingsprogramma dat je helpt om af te vallen? Misschien is yoga iets voor jou. Eén onderzoek vergeleek hatha yoga met vinyasa yoga tijdens een zes maanden durend gewichtsverliesprogramma dat ook een calorie- en vetarm dieet omvatte. De deelnemers aan beide groepen vielen allen succesvol af wanneer ze vijf dagen per week (20 tot 60 minuten per sessie) oefenden.

 • Vermindert ontstekingen: chronische ontstekingen dragen vaak bij aan veel verschillende aandoeningen, waaronder kanker en reumatoïde artritis. Onderzoekers hebben ontdekt dat een trainingsprogramma rondom yoga een 'goede behandeling kan zijn om ontstekingen bij een groot aantal chronische aandoeningen te verminderen.' En een ander onderzoek uit 2018 concludeerde dat yoga nuttig kan zijn als aanvullende behandeling voor mensen die risico lopen op of al omgaan met ziekten waarin ontstekingen een rol spelen. Bovendien heeft yoga waarschijnlijk minder bijwerkingen dan andere behandelingen.

 • Behandelt chronische pijn: nekpijn, hoofdpijn en rugpijn. Komt iets hiervan je bekend voor? Als je op zoek bent naar manieren om je pijn te verminderen, probeer yoga dan eens. Er zijn een aantal onderzoeken die suggereren dat yoga een nuttige behandeling kan zijn voor chronische pijn.

 • Kan helpen bij het bestrijden van depressie: als jij of iemand die je kent tegen depressie vecht, kan het helpen om yoga te beoefenen. Een groot onderzoek uit 2017 wees uit dat yogabehandelingen effectief waren in het verminderen van depressie. De meest gebruikte vorm van yoga hierbij was hatha yoga.

 • Helpt de bloeddruk te verlagen: een van de meest genoemde voordelen van yoga is dat het het vermogen heeft om de bloeddruk te verlagen. De uitkomst van verschillende grote onderzoeken bevestigt dit, hoewel wetenschappers nog onderzoeken hoe dit precies werkt.

 • Verlicht symptomen van de menopauze: opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen zijn allemaal symptomen van vrouwen in de menopauze. Tijdens deze overgangsperiode kan yoga deze (en andere) symptomen helpen verlichten, zo blijkt uit onderzoek.

 • Geeft het immuunsysteem een boost: het onderzoek dat yoga koppelt aan een gezonder immuunsysteem bevindt zich nog in de beginfase. Onderzoekers denken dat yoga het immuunsysteem een boost kan geven, hoewel ze eraan toevoegen dat een langere, consistente beoefening waarschijnlijk nodig is om het grootste voordeel te behalen.

Veelgestelde vragen over beginnen met yoga

Hoe vaak moet ik yoga-oefeningen doen om gezonder en fitter te worden?

Er zijn geen concrete regels over hoe vaak je yoga-oefeningen moet doen om gezonder en fitter te worden. Uit één onderzoek blijkt dat positieve effecten al kunnen optreden na een yogasessie van slechts twee minuten. Maar de meeste onderzoeken gaan uit van positieve effecten na acht weken. Dat betekent echter niet dat je binnen die periode geen veranderingen merkt.

Wat voor soort yoga moet ik doen om gezonder te worden?

Er zijn veel verschillende soorten yoga en elk focust zich op een ander aspect. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hatha yoga en vinyasa yoga (flow yoga). Maar dat betekent niet dat andere soorten yoga geen voordelen kunnen bieden. Zo zorgt nidra yoga voor intense ontspanning. En yin yoga is een langzamere oefening die zich richt op beweging in de heupen, onderrug en dijen. Bekijk de verschillende soorten yoga voordat je begint en kies er een die aan je behoeften voldoet.

Kan ik gezonder worden als ik yoga thuis beoefen?

Je kunt overal yoga beoefenen om gezonder te worden. Als je van de sfeer in een yogastudio houdt, kun je daar een yogales volgen. Maar zo niet, dan zijn er talloze online opties en apps waarmee je kunt oefenen waar het je uitkomt, ook thuis.

Hoe yoga aan je gezondheid, welzijn en atletische vaardigheden kan bijdragen

Yogatips om je flow te vinden

Gratis begeleiding van trainers en experts om je lichaam en geest te versterken.

Voor het eerst gepubliceerd: 18 november 2021

Gerelateerde verhalen

Hoe vermindert lichaamsbeweging stress?

Gezondheid en wellness

Hoe vermindert lichaamsbeweging stress eigenlijk?

De zeven beste yogahoudingen voor beginners, volgens yoga-instructeurs

Sporten & activiteiten

De 7 beste yogahoudingen voor beginners, volgens yoga-instructeurs

De drie beste yogahoudingen om sterker te worden, volgens de experts

Gezondheid en wellness

De drie beste yogahoudingen om sterker te worden, volgens de experts

Moet je sporten als je ziek bent?

Gezondheid en wellness

Moet je sporten als je ziek bent?

Tips om thuis een yogastudio te maken

Sporten & activiteiten

Vijf makkelijke manieren om thuis een ontspannende yogaruimte te maken