De meestvoorkomende voetbalblessures uitgelegd

Sporten & activiteiten

Fysiotherapeuten leggen zes voetbalblessures uit die regelmatig voorkomen op het veld.

Laatste update: 31 augustus 2022
Leestijd: 6 min.
De meestvoorkomende voetbalblessures uitgelegd

Voetbalblessures kunnen op elk niveau voorkomen, bij beginners tot profs. Maar wat zijn de meest voorkomende voetbalblessures en wat betekenen ze? Hier volgt een overzicht van wat je moet weten, met uitleg door fysiotherapeuten.

Waardoor worden voetbalblessures veroorzaakt?

Voetbalblessures komen in verschillende soorten en maten voor, maar veel daarvan zijn te wijten aan de aard van de sport, zegt Ellen Isaac, D.P.T.

"Omdat voetbal een contactsport is, is een groot percentage blessures op het veld te wijten aan botsingen", zegt ze. "Hardlopen op hoge snelheid met snelle richtingswijzigingen kan leiden tot dingen als gescheurde kruisbanden, terwijl onvoldoende opwarmen hamstringblessures kan veroorzaken."

Voetbal is ook een sport met snelle bewegingen, wat in combinatie met de grote kans op botsingen het risico op blessures vergroot, zegt Carol Mack, D.P.T.

Maar niet alleen botsingen kunnen op het voetbalveld tot blessures leiden.

"Blessures tijdens het sporten kunnen worden veroorzaakt door een onjuiste warming-up, slechte techniek en spierzwakte", zegt André Williams, D.P.T. Bij voetbal "heb je het extra risico van contactblessures", voegt hij eraan toe.

Wat zijn de meest voorkomende voetbalblessures?

Je kunt op het voetbalveld veel verschillende blessures oplopen, maar volgens fysiotherapeuten zijn dit de meest voorkomende:

  1. 1.Verstuikte enkel

    Bij een verstuikte enkel is er sprake van uitrekken of scheuren van de ligamenten in de enkel, de stevige pezen van vezelig weefsel die twee botten in je gewrichten met elkaar verbinden. "Dit kan gebeuren bij het landen na een sprong om te koppen of wanneer je iemand met een sliding tackelt", zegt Mack. Zelfs struikelen op het veld kan tot een verstuikte enkel leiden, zegt Williams.

    De behandeling bestaat gewoonlijk uit het onbeweeglijk maken van je enkel met een beugel, zegt Mack, samen met krachtoefeningen voor de enkel en revalidatie wanneer de oorspronkelijke blessure is genezen. In ernstigere gevallen heb je soms krukken nodig, zegt ze. "Maar afhankelijk van de mate van verstuiking, hoeft de atleet misschien niet volledig te stoppen en moet alleen [fysiek] contact een paar dagen worden vermeden", zegt Isaac.

  2. 2.Verrekte kuit

    Een verrekte kuit is een uitgerekte of gescheurde spier of pees in de kuit. Dit kan plotseling optreden of zich geleidelijk ontwikkelen. Symptomen zijn pijn, spierkrampen, zwelling en moeite om de spieren te bewegen. Een verrekte kuit treedt vaak op door een "onjuiste warming-up", zegt Isaac, maar ouder worden en een eerder verrekte kuit kunnen het risico vergroten.

    Herstel na een verrekte kuit hangt af van de ernst ervan, zegt Isaac. "Dit hoeft soms niet meer dan vier of vijf dagen te vragen, maar kan oplopen tot 45 dagen." De behandeling bestaat gewoonlijk uit "het vermijden van sprinten of andere explosieve bewegingen" en revalidatie om de geblesseerde spier te versterken, zegt Mack.

  3. 3.Gebroken voet

    Een gebroken voet is een gedeeltelijke of volledige breuk in een van de botten in de voet volgens het Cedars-Sinai Medical Center. "Dit kan komen door overbelasting, zoals bij een stressfractuur, of een trauma, bijvoorbeeld doordat iemand op je voet trapt of wanneer je na een sprong verkeerd landt", zegt Williams. De behandeling bestaat uit "het dragen van minder gewicht op de voet gedurende langere tijd en mogelijk zelfs een operatie", zegt hij. Williams zegt dat je daarna moet revalideren om je flexibiliteit, mobiliteit en kracht te herstellen voordat je weer het veld opgaat.

  4. 4.Slijmbeursontsteking in de knieschijf

    Een slijmbeursontsteking in de knieschijf is een pijnlijke aandoening van de slijmbeurzen, de kleine, met vloeistof gevulde zakjes die de botten rond de knieschijf dempen, legt de Mayo Clinic uit. Dit "kan te wijten zijn aan het voortdurende stoppen en starten van spelers op het veld", zegt Mack. De behandeling bestaat gewoonlijk uit rust, ijs, compressie en verhoging, zegt Isaac, naast fysiotherapiebehandelingen zoals massage en versterking van zachte weefsels. "Compressiesleeves kunnen worden gebruikt om zwelling tegen te gaan", zegt ze. En soms moet een arts overtollig vocht verwijderen.

  5. 5.Verstuikte knie

    "Er zitten in de knie een paar ligamenten die verstuikt kunnen raken. Bij elk ligament ontstaan blessures op een iets andere manier", zegt Isaac. "De kruisband raakt meestal geblesseerd door een plotselinge draaiende beweging met stilstaande voet, terwijl de binnenste, achterste en buitenste kruisbanden meestal geblesseerd raken door een directe klap op de buiten-, achter- of zijkant van de knie." De behandeling hangt sterk af van de ernst van de verstuiking, zegt ze.

    Bij kleine blessures kunnen rust, ijs, compressie en verhoging helpen, zegt ze. Maar bij ernstige blessures kan een operatie nodig zijn. Uiteindelijk zal iemand fysiotherapie krijgen om kracht en flexibiliteit te herwinnen, zegt Isaac.

    (Gerelateerd: Helpt een ijsbad om je lichaam na een training te herstellen?))

  6. 6.Gebroken sleutelbeen

    Het sleutelbeen is het bot dat het borstbeen verbindt met de schouder, volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons. Deze breuk "is het gevolg van een traumatisch letsel door een val of gerichte klap tegen het sleutelbeen", zegt Williams. De behandeling is gericht op het stilhouden van het gebied met een spalk. Soms is een operatie vereist, zegt Mack. Het doel van de behandeling, zegt Williams, is het vergroten van de bewegingsvrijheid en kracht van de arm.

Zo vergroot je het risico op blessures bij voetbal

De beste manier om het risico op blessures bij het voetballen te verminderen, is door de juiste kracht- en conditietraining te doen, zegt Williams. "Doe mobiliteitstraining en stretching en let op je voeding. Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken", zegt hij.

(Gerelateerd: Door een diëtist goedgekeurde, eiwitrijke snacks voor na je work-out)

Krachttraining is "erg belangrijk" voor voetbal en "kan het risico op blessures verminderen", zegt Mack. Ze voegt eraan toe dat "kracht in boven- en onderlichaam belangrijk is, evenals coretraining en evenwichtstraining."

Williams raadt ook aan dat je "traint zoals je speelt, je vaardigheden aanscherpt en nieuwe bewegingen oefent en weet hoe je bepaalde situaties aanpakt, zodat je iets niet pas voor het eerst uitprobeert wanneer je op het veld staat."

Tekst door Korin Miller

De meestvoorkomende voetbalblessures uitgelegd

Beweeg dagelijks met Nike Training Club

Gratis begeleiding van trainers en experts om je lichaam en geest te versterken.

Voor het eerst gepubliceerd: 11 augustus 2022

Gerelateerde verhalen

De basis van voetbal, uitgelegd door voetbalcoaches

Sporten & activiteiten

Jouw voetbalgids, uitgelegd door coaches

Alle posities bij basketbal uitgelegd

Sporten & activiteiten

Alle posities bij basketbal uitgelegd

6 kuitoefeningen die je volgens fysiotherapeuten elke week moet doen

Sporten & activiteiten

6 kuitoefeningen die je volgens fysiotherapeuten elke week moet doen

Hoe doe je een power clean: vier stappen voor beginners

Sporten & activiteiten

Zo krijg je de power clean onder de knie: 4 stappen voor beginners

Leer een handstand push-up met tips van CrossFit-coaches

Sporten & activiteiten

Leer een handstand push-up met tips van CrossFit-coaches