Wat zijn de beste Nike hardloopschoenen voor lange afstanden?

Koopgids

Of je nu de voorkeur geeft aan een zachte middenzool of aan een zool die stevig en ondersteunend is, je kunt bij Nike terecht voor schoenen waarmee je comfortabel loopt tijdens al je lange runs.

Laatste update: 3 januari 2024
Leestijd: 5 min.
Wat zijn de beste Nike hardloopschoenen voor lange afstanden?

Het maakt niet uit of je voor je tiende marathon traint of jezelf gewoon graag af en toe uitdaagt met een lange run, schoenen die ondersteuning bieden en tegen een slijtvast zijn, zijn een absolute must. Nike heeft enkele van de beste schoenen voor duurlopen op de weg en trail en voor wedstrijddagen, maar het perfecte paar vinden voor jezelf is een kwestie van veel uitproberen.

Want wat voor jou de beste hardloopschoen is, is dat niet per se voor een ander. De vorm van je voeten, je looptechniek (ook wel 'gang') en je voorkeuren voor de pasvorm en eigenschappen van de schoen spelen hier namelijk allemaal een rol bij. Als je rekening moet houden met al die dingen, kan het als onbegonnen werk voelen om in het gigantische aanbod hardloopschoenen de juiste voor jou te vinden. Daarom hebben we deze gids gemaakt om je op weg te helpen.

Hier lees je waar je op moet letten als je op zoek bent naar een nieuw paar schoenen voor lange afstanden en zie je welke Nike schoenen geschikt zouden kunnen zijn.

Waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf

Als je een hardloper bent die vaker lange afstanden loopt, weet je waarschijnlijk goed wat je wilt van je schoenen. Het kan helpen om dat voor jezelf op een rijtje te zetten en onderzoek te doen naar schoeneigenschappen waarbij je baat kunt hebben voordat je eropuit gaat om een nieuw paar schoenen te kopen. Denk hierbij onder andere aan het volgende.

Je gang

Trek je schoenen en sokken uit en film jezelf terwijl je wandelt of hardloopt. Als je ziet dat je voeten naar binnen kantelen, kan dat een teken zijn dat je overproneert. Schoenen met ondersteuning voor de voetholte zijn in dit geval waarschijnlijk een van de meest comfortabele opties voor je.

Als je voeten daarentegen naar buiten kantelen, ook wel supinatie of onderpronatie genoemd, vind je schoenen met veel demping mogelijk fijner. Die demping kan helpen om je gewicht gelijkmatig te verdelen tijdens het hardlopen, zodat niet alle gewicht door de buitenkant van de voet wordt opgevangen, en om een deel van de schok te absorberen.

Als je een neutraal pronatiepatroon hebt en je voeten dus niet naar binnen of buiten kantelen, spelen demping en ondersteuning voor de voetholte waarschijnlijk een minder grote rol in je keuze voor een nieuwe schoen. Mogelijk voelt een schoen die minder stabiliserend is en minder ondersteuning biedt dan juist comfortabeler aan. Je kunt eventueel naar een hardloopspeciaalzaak gaan om daar samen met een specialist de juiste schoen voor jou te vinden.

Waar je gaat hardlopen

Als je bijvoorbeeld vooral op onverharde paden hardloopt, stel je mogelijk andere eisen aan je hardloopschoenen. Zo kun je een schoen met een stevigere neus willen om je tenen te beschermen tegen takken en stenen op je route. Of stel dat je vooral in warm weer hardloopt, dan wil je mogelijk een schoen met een bredere neus, omdat er dan meer ruimte is voor de voetzwelling die door de warmte optreedt.

(Gerelateerd: Zo kun je langer hardlopen zonder moe te worden)

De beste Nike schoenen voor lange afstanden

Of je nu op zoek bent naar een schoen voor dagelijkse trainingsruns, voor je volgende wedstrijd op de weg of met een stevig design voor comfortabele trailruns, je kunt bij Nike terecht voor enkele van de beste hardloopschoenen voor lange afstanden.

De beste hardloopschoenen voor dagelijkse runs

Nike schoenen voor hardlopen op straat zijn verkrijgbaar in uiteenlopende designs, breedtematen en materialen, waaronder ook in uitvoeringen die je voeten droog en warm houden als het buiten nat en koud is. Een aantal schoenen heeft bovendien een Nike Storm Tread buitenzool, die zorgt voor goed contact met de ondergrond in natte weersomstandigheden.

Als je een lichte schoen zoekt met volop demping, maar niet heel veel ondersteuning nodig hebt voor de voetholte, dan is de Vomero een optie. De schoen biedt een veerkrachtige, zachte optie voor korte tot lange afstanden. De Vomero is verkrijgbaar in standaardbreedte en in extra brede maten voor een comfortabele pasvorm die op jou is afgestemd.

De Pegasus biedt een spaarzame hoeveelheid demping en neutrale ondersteuning waardoor de schoen geschikt is voor hardlopers met een neutrale gang (die dus niet over- of onderproneren). Er zijn uitvoeringen met elastisch Flyknit materiaal en uitvoeringen met een waterafstotende afwerking en een zool die extra grip biedt zodat je er ook bij nat weer op uit kunt.

Wil je veel demping en ondersteuning in je hardloopschoen, dan is de InfinityRN of Invincible misschien wat voor je. Dit zijn de perfecte schoenen voor mensen die over- of onderproneren en voor beginnende hardlopers die graag wat zachter neerkomen. Sommige uitvoeringen bevatten waterdichte materialen, zoals GORE-TEX, zodat je ook in regenachtig weer comfortabel je kilometers kunt maken.

De beste wedstrijdschoenen voor op straat

Wedstrijdschoenen zijn lichter dan schoenen voor dagelijkse trainingen zodat je op de dag van de wedstrijd extra snel bent. Nike heeft een paar van dit soort schoenen in het assortiment, namelijk de Vaporfly en Alphafly.

Beide zijn gemaakt met ventilerende materialen en voelen zeer responsief aan, zodat jij de concurrentie kunt aftroeven. De responsieve demping absorbeert de impact van de ondergrond, waardoor de voet beter afwikkelt, en helpt de voeten comfortabel te houden, zonder dat je daarbij onnodig veel gewicht meezeult waardoor je benen sneller vermoeid raken.

De beste schoenen voor lange trailruns

Als je op onverhard terrein hardloopt, heb je een schoen nodig die goede grip biedt op natte en droge ondergronden, je voet helpt beschermen tegen stenen en takken en waar geen vuil, steentjes, water en dergelijke in kunnen komen. Pegasus Trail hardloopschoenen voldoen aan al deze voorwaarden en bieden nog veel meer, waardoor ze tot de beste trailrunningschoenen van Nike behoren.

Wil je voorbereid zijn op elk type weer? Kies dan voor een Pegasus die is gemaakt met waterdichte GORE-TEX. En als je van custom designs houdt, die mogelijkheid is er ook. Voor welke uitvoering je ook kiest, elke schoen is voorzien van Nike React technologie, een licht en stevig foam dat garant staat voor een soepele en responsieve ervaring.

Tekst: Dana Leigh Smith

Voor het eerst gepubliceerd: 30 november 2023

Gerelateerde verhalen

De 6 meest comfortabele hardloopschoenen van Nike

Koopgids

De 6 meest comfortabele hardloopschoenen van Nike

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Koopgids

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Beste Nike schoenen en gear voor het lopen van een ultramarathon

Koopgids

De beste Nike schoenen (en gear) voor het lopen van een ultramarathon

Nike's beste wandelgear voor in de winter

Koopgids

Nike's beste wandelgear voor in de winter

De beste waterdichte hardloopschoenen van Nike

Koopgids

Waterdichte Nike hardloopschoenen voor natte omstandigheden