Comfortabele sportkleding voor elk trimester van je zwangerschap

Koopgids

Met deze gids vind je comfortabele sportkleding voor tijdens je zwangerschap, die je kunt dragen voor en na de bevalling.

Laatste update: 19 oktober 2021
Leestijd: 7 min.
Welke sportkleding heb ik tijdens en na mijn zwangerschap nodig?

Je groeiende buik is niet de enige fysieke verandering tijdens de zwangerschap. Je krijgt ook te maken met opgezwollen handen en voeten, en zwaardere borsten (om maar een paar dingen te noemen). Maar dat betekent niet dat je je neer moet leggen bij slecht passende of oncomfortabele sportkleding. Je lichaam werkt al extra hard om je baby te laten groeien, dus waarom zou je het niet een beetje helpen met de juiste sportkleding?

Als je comfortabele sportkleding draagt tijdens je zwangerschap, kan dat een enorm verschil maken voor je trainingen. De meeste activewear voor tijdens de zwangerschap is gemaakt van elastischer, vochtafvoerend materiaal en heeft een speciaal design dat ook geschikt is als je borstvoeding geeft.

En je hoeft echt niet in de zwangerschapssectie te shoppen om te zoeken naar sportkleding. Sommige mensen zeggen dat zwangerschapskleding altijd past, maar het blijft lastig te voorspellen hoe groot je buik de komende paar maanden gaat worden, en wat voor jou fijn voelt. Daarom kun je de kleding het beste eerst even passen.

"Of koop anders een paar verschillende maten online. En als de meest comfortabele optie een maat is waarvan je nooit had gedacht dat je die zou dragen, bedenk dan dat er een nieuw mens in je aan het groeien is en dat je het verdient om je comfortabel te voelen", zegt Cassie Shortsleeve, perinatale gezondheidscoach, docent en oprichter van Dear Sunday, een online platform voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders.

Je kunt ook een goede pasvorm vinden door je huidige work-outkleding in een grotere maat te kopen. "Soms is zwangerschapskleding nodig, maar vaak volstaat je gebruikelijke kleding in een grotere maat", zegt Shortsleeve.

Om je te helpen comfortabel (en stijlvol) te blijven tijdens je prenatale work-outs, volgt hier een gids om je garderobe te vullen met essentiële sportkleding en gear voor tijdens je zwangerschap.

1. Kies elastische leggings met een hoge taille

Je merkt het misschien niet meteen, maar je buik groeit iedere dag. En je hebt leggings nodig die zich aanpassen. Kies daarom zwangerschapskleding met een elastische pasvorm die je buik helemaal bedekt, zegt Leah Keller, gecertificeerd personal trainer en oprichter van Every Mother.

"[Leggings met een hoge taille] zitten altijd heerlijk, maar vooral ook tijdens work-outs, omdat ze stevigheid en steun bieden", zegt Keller.

Keller raadt wel af om de hele tijd leggings met een hoge taille te dragen. "Je kunt dan het beeld krijgen dat je corespieren sterker zijn en je stabiliteit beter is dan in werkelijkheid het geval is", zegt ze. "Door dat verkeerde beeld kun je geneigd zijn tijdens je zwangerschap niet meer aan je corespieren te werken."

Het opbouwen van je corespieren is belangrijk om rugpijn te voorkomen — een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap — en je voor te bereiden op de bevalling.

Wat materiaal betreft zul je meestal sportkleding willen dragen die is gemaakt van ventilerend, zweetafvoerend materiaal, zoals polyester en nylon. Die materialen houden je fris, vooral tijdens de zwangerschap, wanneer je lichaam harder moet werken.

"Ga voor zachte texturen", zegt Andrea Speir, pre- en postnataal fitness-specialist en oprichter van Speir Pilates. "Licht katoen voelt geweldig aan tegen opgerekte huid." Ik zou dikke leggings vermijden omdat die oncomfortabel kunnen gaan aanvoelen voor een zwangere vrouw die het toch al gauw warm heeft."

2. Investeer in compressieshorts

Je traint misschien het liefst in een yogabroek, maar compressieshorts zijn ook zeker het proberen waard. Shorts zijn ideaal voor intensieve trainingen of work-outs als het warm is en je extra koel wilt blijven. Ook krijgen je benen meer bewegingsvrijheid tijdens bepaalde oefeningen dan bij lange broeken.

Het dragen van compressieshorts kan ook helpen bij ongemak en zwellingen als gevolg van spataderen in de vulvaire zone. Deze spataderen kunnen ontstaan aan de buitenkant van de vulva, zegt Keller.

"Vrouwen praten niet graag over dit soort spataderen, maar ze komen vrij vaak voor tijdens de zwangerschap en verdwijnen vaak spontaan na de bevalling", zegt Keller. "Compressieshorts kunnen de bloedsomloop stimuleren tijdens work-outs, staan, wandelen en zelfs als je achter een bureau zit."

Overleg met je huisarts of verloskundige als je last hebt van spataderen in de vulvaire zone.

3. Kies een ondersteunende sport-bh

Een comfortabele zwangerschaps-bh die ondersteuning en volledige bedekking biedt voor je groeiende borsten, kan veel verschil maken tijdens je work-outs. Beugel-bh's zitten meestal niet echt comfortabel, dus je wilt ook vast het liefst een zwangerschaps-bh zonder beugel.

Een aansluitende pasvorm zorgt voor wat steun, maar let op dat je bh niet te strak zit, want dat kan zorgen voor minder bewegingsvrijheid of zelfs pijn doen. Probeer daarom een sport-bh een of twee maten groter te kopen dan de maat die je normaal draagt, zegt Shortsleeve.

"Veel vrouwen merken dat hun borsten in het eerste trimester en ook na de bevalling groter worden, zelfs als ze geen grote borsten hebben. Vooral als ze borstvoeding geven", zegt Shortsleeve. "Sport-bh's die te strak zitten, kunnen leiden tot verstopte kanaaltjes tijdens de borstvoeding."

Als je van plan bent borstvoeding te geven, raadt Keller aan een sport-bh te kiezen die je ook als voedings-bh kunt gebruiken. Het valt alleen soms niet mee om een sport-bh te vinden die geschikt is voor beide doelen, omdat de vereiste materialen zo verschillend zijn, zegt ze.

"Persoonlijk vind ik dat de technische aspecten van deze verschillende typen bh niet altijd matchen", zegt Keller. "Het is technisch gezien een uitdaging om een ondersteunende, effectieve sport-bh te ontwikkelen die ook nog eens comfortabel is en geschikt voor borstvoeding of kolven."

Dus als je geen sport-bh kunt vinden die voldoet aan al je eisen, raadt Keller aan om aparte bh's te kopen voor je work-outs en borstvoeding en/of kolven.

Speir adviseert om voor een simpel design te gaan. "Kies voor brede bandjes en goede bedekking aan de zijkanten. Als je borstomvang toeneemt, wil je volledige bedekking zodat je tijdens je work-outs zeker weet dat alles op z'n plek blijft zitten."

Sommige gewone sport-bh's zijn ook perfect als work-out-bh tijdens de zwangerschap. Je hoeft dus niet per se te kiezen voor een sport-bh die specifiek voor de zwangerschap is bedoeld. Verder wil je de bh waarschijnlijk ook na de bevalling blijven dragen. Daarom is het de moeite waard te investeren in een sport-bh die ook goed is voor na je zwangerschap. Als je er een vindt waar je echt tevreden over bent, raden Keller en Shortsleeve beiden aan er twee of drie van te kopen.

"Denk na wat het beste bij jou past, wanneer je een sport-bh voor tijdens je zwangerschap koopt", zegt Shortsleeve. "Als je veel meer betaalt voor een voedings-bh terwijl je geen borstvoeding geeft, is het zonde om daar extra geld aan uit te geven. Een zelfde soort bh met evenveel ondersteuning is misschien goedkoper en werkt net zo goed. Iedereen is anders."

4. Shop lange, elastische trainingstops

Wanneer je buik verder groeit, wil je tanktops en shirts die langer zijn en een elastische pasvorm hebben die over je buik past. Ga ook voor tanktops met een aansluitende pasvorm, omdat die net zoals een buikband wat extra ondersteuning kunnen bieden, zegt Shortsleeve.

De Nike (M) tanktop voor tijdens de zwangerschap heeft bijvoorbeeld stretch in vier richtingen en biedt een langere pasvorm voor volledige bedekking. Door de flatterende pasvorm kun je de tanktop ook na de bevalling blijven dragen.

Kies net als bij de leggings voor trainingstops en sport-bh's met zweetafvoerende technologie om je ook bij de stevigste work-outs fris te houden.

5. Kies voor trainingsschoenen met extra ondersteuning voor de voetholte

Als gevolg van de grotere hoeveelheid bloed en andere vloeistoffen die je lichaam tijdens de zwangerschap produceert, kunnen je enkels en voeten opzwellen. Dat betekent dat je work-outschoenen niet meer goed passen of minder ondersteuning bieden.

Volgens Keller hebben vrouwen tijdens de zwangerschap soms een halve of hele maat groter nodig. Een grotere maat van je favoriete sneakers kan perfect zijn, zegt Shortsleeve.

Tijdens de zwangerschap kunnen ook voetproblemen zoals plantaire faciitis voorkomen, een aandoening die hielpijn veroorzaakt door druk vanwege het extra gewicht tijdens de zwangerschap. Je kunt ook last krijgen van platvoeten, of een ingezakte voetboog, omdat je lichaam tijdens de zwangerschap het hormoon relaxine produceert waardoor de gewrichtsbanden in je lichaam uitrekken.

"Goed ontworpen, ondersteunende schoenen zijn belangrijk voor de veiligheid", zegt Keller. "Ze helpen voorkomen dat je valt wanneer je enkels wiebelig worden en je zwaartepunt verandert." Ze kunnen je ook helpen om goed te bewegen, zodat je voldoende kracht en uithoudingsvermogen kunt opbouwen voor de bevalling, zegt ze.

En combineer je schoenen met vochtafvoerende sokken, zegt Shortsleeve. Vochtafvoerend materiaal is essentieel vanwege alle veranderingen in je huid — droogte en zweet — waarmee veel zwangere vrouwen te maken krijgen.

Voor het eerst gepubliceerd: 18 oktober 2021

Gerelateerde verhalen

Nike's beste crossfitkleding

Koopgids

Nike's beste crossfitkleding om tijdens je volgende work-out te dragen

Wat te dragen naar de sportschool

Koopgids

Wat je moet dragen in de sportschool voor extra motivatie — en om je prestaties te verbeteren

Tips voor zwangerschapsoutfits van Nike

Stijltips

Nike Maternity: outfit-inspiratie

Wat draag je tijdens yoga

Stijltips

Geschikte kleding voor yoga

De juiste sokken kiezen voor zweetvoeten

Koopgids

Zo kies je de juiste sokken voor zweetvoeten