Waterdichte hardloopgear voor runs in de regen

Koopgids

Wie bepaalt wanneer je gaat trainen? Jij of Moeder Natuur? Met de juiste hardloopgear voor in de regen kun je lopen zonder doorweekt te raken.

Laatste update: 21 maart 2023
Leestijd: 9 min.
De beste hardloopgear voor in de regen

Je geplande work-outs vallen niet altijd op lekker zonnige dagen. Van motregen tot stortbuien, het weer kan je compleet overvallen. Maar regen hoeft je training niet te belemmeren.

Sterker nog, je ontdekt misschien dat je rennen in de regen leuk gaat vinden, aangezien het nooit te warm is en je de paden vaak voor jezelf hebt. En terwijl de rest binnen zit, werk jij aan je snelheid en conditie met gear speciaal ontworpen voor hardlopen in de regen.

We hebben een uitgebreide lijst met kleding, schoenen en andere gear die je nodig hebt om zo droog mogelijk resultaten te boeken.

Wat voor regengear heb ik nodig?

Regenbescherming varieert van waterafstotend tot waterbestendig tot waterdicht.

  • Waterafstotende gear stoot water van het oppervlak van het materiaal af, maar is niet ontworpen om je lang droog te houden.
  • Waterbestendige gear stoot water af zodat het niet door de stof kan, al zijn er grenzen aan hoeveel water dit materiaal aankan en hoelang je droog blijft.
  • Waterdichte gear is de bewezen zo-blijf-je-in-alle-weersomstandigheden-droog-gear. Waterdichte producten hebben gesealde naden en speciale ritsen die water tegenhouden.

Waterbestendige items zijn ideaal voor als je bij lichte regen gaat sporten en verwacht te gaan zweten. De meeste waterbestendige technologie laat vocht van binnenuit namelijk ontsnappen en biedt toch bescherming tegen de regen — en ventilatie is fijn als je zweet in de regen. Volledig waterdicht materiaal houdt je droog, maar ventilatie is lastiger. Zoek daarom bijvoorbeeld iets met een rits onder de armen.

7 hardloopessentials voor in de regen

Bekijk dit overzicht van essentials voor regenachtige dagen zodat je zeker weet dat je alles hebt om veilig en comfortabel te lopen in nat weer.

1. Regenjack

Het juiste jack kan het verschil betekenen tussen doorweekt thuiskomen en droog blijven. Zoek een jack dat je beschermt tegen zowel water als wind, met volledig getapete naden en zakken die je elektronica droog houden.

Je jack moet ook ventilerend zijn en zweet afvoeren, zodat je onder het jack droog blijft. Met een jack met capuchon hou je ook je hoofd en nek droog.

Is het buiten koud, kies dan een jack met synthetische isolatie en niet met dons. Synthetische isolatie behoudt de warmte, zelfs als het nat wordt. Je kunt ook kiezen voor een ventilerend fleecejack onder een waterdichte buitenlaag, afhankelijk van de temperatuur en wat je zelf comfortabel vindt. Hier vind je onze favorieten voor elke soort regen, van motregen tot stortbuien.

MOTREGEN

Je hebt lichte, waterbestendige gear nodig. Zoek jacks die zijn ontworpen om je vrij te laten bewegen en die helpen om je droog te houden bij nat weer. Een ventilerend Nike Repel jack is daarvoor perfect. Kies een jack dat bij je stijl past en dat het hele seizoen genoeg warmte biedt.

LANGDURIGE REGEN

Je hebt gear nodig die je droog houdt als het nat is. Kies een jack dat je beschermt tegen de weersinvloeden zonder dat het in de weg zit. Je hebt een anorak of hardloopjack nodig met een goede beschermlaag tegen wind en regen. Er zijn jacks van Nike die je kunt opvouwen en in een zakje kunt doen. Deze zijn ideaal om mee te nemen als het weer onvoorspelbaar is. Neem je je elektronica mee, controleer dan of de zakken in je jack je apparaten voldoende beschermen. En is het echt koud, kies dan voor een Nike Tech fleecelaagje onder je regenjas.

STORTBUI

Je hebt waterdichte gear nodig die je volledig beschermt tegen de weersomstandigheden. Zoek een jack met een stevig GORE-TEX membraan, waardoor zweet verdampt zonder dat er water binnen kan komen. En dan...kun je los in de regen. Maak er een spetterend rondje van. Zo blijf je droog.

2. Hardloopschoenen

Of je nu op de weg of op de trail loopt, op een natte ondergrond heb je extra grip nodig. Schoenen met een rubberen buitenzool kunnen helpen blessures te voorkomen op glibberige grond. Je hebt ook het liefst dat je hardloopschoenen ventilerend zijn en vocht van de huid wegvoeren.

Omdat vocht kan leiden tot wrijving en blaren, is de pasvorm bij regenachtig weer nog belangrijker. Kies daarom een paar hardloopschoenen waar je niet uit glipt en die niet schuren bij de hiel.

Loop je regelmatig in de regen, kies dan ook zeker voor een paar hardloopschoenen met een GORE-TEX voering. Het GORE-TEX membraan houdt water tegen en laat tegelijkertijd zweet verdampen zodat je voeten droger blijven. Omdat water nog wel via de kraag van je schoen naar binnen kan stromen, zijn waterdichte slobkousen handig.

3. Waterdichte slobkousen

Slobkousen komen tot boven je schoenen en voorkomen dat er regenwater in je schoenen komt. Bij stortregen zijn ze misschien wel je enige hoop op droge voeten. Een paar tot boven de enkels zou voldoende moeten zijn voor een run in de regen, maar als je ook door de sneeuw moet, is een paar langere kousen waarschijnlijk fijner. Kies een paar dat strak genoeg is om niet af te zakken, maar niet zo strak dat ze niet meer lekker zitten.

4. Hardloopsokken

Katoenen sokken absorberen water, waardoor je voeten snel zwaar en koud aanvoelen. Kies daarom voor een paar vochtafvoerende hardloopsokken, gemaakt met een mix van synthetische materialen. Afhankelijk van de temperatuur kies je voor een lichter of dikker paar. Controleer of ze ook goed passen als je je hardloopschoenen aan hebt.

5. Waterbestendige broek

Shorts zijn prima voor motregen in warm weer, maar met een waterbestendige broek blijf je bij flinke regenval droger en voorkom je wrijving.

Weerbestendige ripstop beschermt je het best tegen weersinvloeden. Voel je je beter in een legging, kies dan voor Dri-FIT leggings in plaats van leggings van katoen. Dankzij de microvezels kan vocht sneller verdampen vanaf het oppervlak van het materiaal, zodat jij beter kunt presteren.

6. Vochtafvoerend T-shirt

Je jack moet de regen weren, je T-shirt heeft de schone taak om zweet af te voeren. Samen houden ze je droog en comfortabel. Nike Dri-FIT T-shirts en tanktops zijn speciaal ontworpen om je droog te houden en je hebt ze in veel verschillende kleuren en stijlen.

Voor kouder weer kies je voor een shirt met lange mouwen, of draag je een extra laagje fleece boven je shirt en onder je hardloopjack om extra warm te blijven.

7. Pet of klep

Je hardloopjack met capuchon houdt je hoofd droog, maar voorkomt niet dat je gezicht nat kan regenen. Een pet met brede klep (of een losse klep bij warm weer) helpt om je gezicht te beschermen. Zo kun je goed genoeg om je heen blijven kijken om vooruit te komen.

Design en materialen: wat is belangrijk?

Dit zijn een paar belangrijke innovaties voor bescherming tegen weersinvloeden:

  • ACG: All Conditions Gear, gear waarmee je dus onder alle omstandigheden naar buiten kunt. Deze Nike collectie is speciaal gemaakt zodat je in alle weersomstandigheden kunt blijven bewegen.

  • Nike AeroLayer: ontworpen voor warmte, zonder te verzwaren. Het is een lichte isolatielaag tussen een waterbestendige buitenlaag en een ademende mesh voering.

  • Nike AeroShield: deze technologie combineert een waterdichte laag met slim geplaatste ventilatiezones. Het biedt een zachte, ventilerende barrière tegen wind en regen.

  • Nike HyperShield: licht, ventilerend materiaal dat wind en regen tegenhoudt. De meeste items met HyperShield zijn dan ook waterbestendig of waterdicht.

  • Nike Shield: dit materiaal beschermt tegen wind en regen, en de meeste items van dit materiaal zijn dan ook waterbestendig.

  • Nike Therma: dit materiaal is ontworpen om kleine hoeveelheden lichaamswarmte te laten ontsnappen zonder dat er kou binnenkomt. Zo blijf je warm zonder oververhit te raken.

8 tips om veilig de regen te doorstaan

  1. Kies reflecterende kleren: in de regen is het zicht slechter, waardoor je meer risico loopt bij het oversteken. Om ervoor te zorgen dat automobilisten je kunnen zien, kies je voor een hardloopjack en -broek met reflecterende elementen — of je brengt reflecterend tape aan op je hardloopkleding.
  2. Ga niet hardlopen als het bliksemt: kijk naar de weersvoorspellingen. Wordt er onweer verwacht, blijf dan binnen en doe je training op een loopband of kies voor een andere cardio-work-out die je thuis kunt doen. Je loopt misschien geen enorme kans om door de bliksem geraakt te worden, maar onweer is de belangrijkste doodsoorzaak gerelateerd aan het weer.
  3. Kleed je op het weer: zelfs met waterdichte kleding kun je nat worden in de regen. Daardoor krijg je het al snel kouder als de temperaturen wat lager liggen, en dat geeft zelfs een verhoogde kans op onderkoeling. Draag daarom genoeg warme kleding om jezelf te beschermen. Draag op warme dagen niet te veel laagjes. Laagjes helpen je niet per se om droog te blijven in de regen, ze verzwaren je eerder.
  4. Wees alert op wrijving: vocht kan wrijving veroorzaken tijdens je run. Breng daarom een anti-wrijvingproduct aan op risicogebieden, zoals je oksels en de binnenkant van je dijen. Het is ook slim om op warme dagen shorts met compressievoering te dragen. Op koude dagen kun je diezelfde shorts onder je normale hardloopbroek aantrekken.
  5. Neem droge sokken mee: van natte sokken ga je vooral langzamer. Voelen je voeten te nat of heb je meer last van wrijving in je schoenen, trek dan je droge sokken aan. Zo kun je door met je run en hoef je niet halverwege te stoppen.
  6. Hou je vochtgehalte op peil: het mag dan wel met bakken uit de lucht komen, dat betekent niet dat je geen water moet blijven drinken. Neem een rugzak met ingebouwde drinkgear, een waterfles, of een bidon met je mee en neem regelmatig een slok.
  7. Let goed op: je kunt relatief veilig door de regen lopen, maar wees alert op glad terrein, dat je blessurekans kan verhogen. Zelfs als je hardloopschoenen hebt die veel grip geven op modderpaden, is het nog altijd nodig om op te letten waar je loopt. Bekijk de ondergrond waarop je loopt en vermijd stukken die er onbetrouwbaar uitzien.
  8. Doe na je run gelijk je natte kleding uit: tijdens je run word je lekker warm, maar als je na afloop je natte kleren aanhoudt, loop je meer kans om onderkoeld te raken. Veel vocht kan leiden tot een schimmel- of andere infectie. Trek daarom direct na je run droge kleding aan (of direct na het douchen).

Veelgestelde vragen: hardlopen in de regen

Kun je wel hardlopen in de regen?

Als het onweert is een loopband beter, maar laat de regen je niet tegenhouden om je rondje te gaan rennen. Zorg wel dat je beschermende, reflecterende kleding draagt. Kleed je altijd op de temperatuur en trek na je run meteen je natte kleding uit.

Wat is de beste hardloopgear voor in de regen?

De beste hardloopgear voor in de regen bestaat uit materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals wind en regen. Het is daarnaast belangrijk om reflecterende kleding te dragen als je in de regen gaat lopen en dat je hardloopschoenen draagt die genoeg grip bieden voor op een natte ondergrond.

Kun je kou vatten als je hardloopt in de regen?

Van een run in de regen word je niet per se ziek. Je verlaagde lichaamstemperatuur door het hardlopen in de regen kan je wel vatbaarder maken om ziek te worden als je wordt blootgesteld aan een virus. Virussen worden doorgaans doorgegeven door het aanraken van oppervlakken en daarna het aanraken van je mond, neus of ogen, of door het inademen van de lucht vlak bij een besmet persoon.

Voor het eerst gepubliceerd: 20 maart 2023

Gerelateerde verhalen

De beste Nike sportkleding voor de winter

Koopgids

Wat te dragen voor outdoor work-outs in de winter

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Koopgids

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Shop nu 7 Nike outfits voor regenachtige dagen

Stylingtips

Wat te dragen in de regen

Zo kies je het beste Nike hardloopjack voor koud weer

Koopgids

Het beste Nike hardloopjack (of de beste bodywarmer) voor koud weer uitkiezen

Zo combineer je een joggingbroek

Stijltips

Nike joggingbroeken stylen