Zomersale

Sla je slag voordat het te laat is Shop

Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, geselecteerd

      Nike's hardloop-DNA: de roots van snelheid

      Sinds het allereerste begin is het onze missie om grenzen te verleggen met baanbrekende innovaties, die op hun beurt hardlopers helpen om hun grenzen te verleggen. Als dat die atleten lukt, wordt de technologie die hen daarbij geholpen heeft onderdeel van het DNA dat terug te vinden is in iedere schoen in onze collectie. Wij gebruiken dit om ons design te verbeteren, niet alleen voor hardlopers, maar ook voor andere sporters. Hieronder vind je enkele van de meest cruciale en invloedrijke momenten in onze geschiedenis die ons gebracht hebben waar we nu zijn.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      Eén van onze eerste hardloopschoenen kreeg als bijnaam de 'Moon Shoe'. Velen vonden namelijk dat de afdrukken die ze in Oregon op de grond achterlieten, leken op die van astronauten op de maan. Het verhaal van de schoen begint aan de ontbijttafel van Nike co-founder, Bill Bowerman. Bill en zijn vrouw Barbara, waren op een ochtend wafels aan het maken, terwijl ze de wens van Bill bespraken om een lichte schoen met voldoende grip te ontwerpen.

      Toen Bill naar het wafelijzer keek, zag hij meer dan het ontstaan van een heerlijk ontbijt. De buitenzool die hij erop baseerde, werd Nike's eerste grote innovatie: hij was licht en leverde geweldige grip. Dit zouden later twee kernprincipes worden die voor alle Nike schoenen werden gebruikt. De Moon Shoe leidde al snel tot de legendarische 'Waffle Racer'. De manier waarop deze iconische buitenzool is gecreëerd, heeft de toon gezet voor alle innovatieprocessen die Nike nog steeds gebruikt: stel een probleem vast en overweeg allerlei ideeën om het op te lossen.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      De Mariah, een invloedrijk model dat jarenlang met tussenpozen in Nike's hardloopschoenencollectie te vinden was, was de eerste hardloopschoen met een Air unit over de volledige lengte. De lichte buitenzool van bruin rubber bood de hardlopers demping en geweldige grip op straat. De Mariah was onze eerste schoen die de atleet echt iets te bieden had. Volgens de schoenencatalogus uit 1985 ''blijkt uit testen dat een hardloper in de Mariah twee procent minder energie verbruikt.''

      Air over de volledige lengte wordt ook tegenwoordig nog veel gebruikt, vooral in onze Air Max lijn. Minder energie verbruiken is het doel dat achter alle moderne hardloopinnovaties van Nike schuilt en dat heeft uiteindelijk geleid tot ons huidige NEXT% systeem.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      Voor 1983 was Air ook al een bewezen technologie, maar toen was het alleen nog maar beschikbaar voor tophardlopers. Om ook amateurhardlopers te bereiken, gingen Nike ontwerpers de uitdaging aan om een hardloopschoen te creëren die Air bevatte, maar ook wat veelzijdiger en betaalbaarder was. Het project begon onder de naam 'Air Wedge Trainer', waarbij de Air alleen in de hak zat (waar het het meest nodig was) maar werd al snel omgedoopt tot de Pegasus.

      Het succes van de Air wedge in de Pegasus zorgde ervoor dat na 1983 iedere sportcategorie wel verschillende schoenen met Air erin had, van de Air Jordan tot voetbalschoenen. Dankzij de wedge kon de technologie worden aangepast en dat werd een succes. De Pegasus combineerde de ideale prijs met onmiskenbare performance en is sindsdien een standaardmodel geworden dat al bijna 40 jaar wordt geproduceerd. Van de Pegasus alleen wordt regelmatig meer verkocht dan de meeste hele lijnen van onze concurrenten.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      De Air Streak was de eerste platte hardloop- en wedstrijdschoen met 'Tensile Air', een technologie die pittige responsiviteit opleverde dankzij het gebruik van geweven, elastische vezels in een Air unit vol samengeperste lucht. Het ontwerp van de Air Streak was geïnspireerd door een samenwerking met Japanse tophardlopers en combineerde flexibiliteit en comfort, met als resultaat een geweldige, lichte schoen die aanvoelt als een trainingsschoen.

      Tensile Air, in 1996 hernoemd tot 'Zoom Air', heeft bewezen tot de meest baanbrekende technologieën te behoren die Nike in verschillende sportcategorieën gebruikt. Het is een onmisbaar onderdeel van onze snelste wedstrijdschoenen, zoals de Alphafly NEXT%, waar zelfs atleten die in Tokio aan de Olympische Spelen deelnamen, op vertrouwen.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      De Zoom Streak 3, van 2009 tot 2013 een favoriet van vele tophardlopers, is meer finishlijnen over gegaan dan iedere andere platte wedstrijdschoen van Nike daarvoor. Vooral het bovenwerk was uniek en zeer innovatief voor die tijd: hij bestond uit één stuk opengewerkt mesh dat buitengewone ventilatie en snelle vochtafvoering bood zonder gewicht toe te voegen.

      De Zoom Streak 3 was licht, flexibel, responsief en had een snelle overgang, en zou al snel een bron van inspiratie worden voor het team dat aan het baanbrekende Vaporfly project werkte.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      Zoom Vaporfly 4% borduurde voort op het succes van prototypes en was de eerste commercieel verkrijgbare wedstrijdschoen van Nike met een revolutionair middenzoolsysteem. De combinatie van een lichte, veerkrachtige Zotefoam (die later de ZoomX werd) en een stijve plaat van koolstofvezel zorgde ervoor dat atleten 4% efficiënter konden hardlopen, zo bleek uit onderzoek.

      In 2018 brak tophardloper Eliud Kipchoge op de 4%s het wereldrecord marathonlopen bij de mannen. De Zoom Vaporfly heeft met zijn vernieuwende technologie en veerkrachtige gevoel de hardloopsport voorgoed veranderd: hij is een inspiratiebron voor de Nike Zoomfly, Tempo en Alphafly NEXT%, maar ook voor iedere concurrent.

      Nike Running DNA De oorsprong van snelheid

      De Alphafly NEXT% is het toppunt van Nike's hardloopinnovaties. Op basis van geleerde lessen en technologieën van de Vaporfly 4% en de Vaporfly NEXT% kreeg de Alphafly twee extra Zoom Air pods onder de voorvoet en nog meer ZoomX foam in de hak. Hiermee werd het één van de schoenen in onze geschiedenis waar het meest naar is uitgekeken.

      Nadat sommigen beweerden dat de technologie hardlopers oneerlijk voordeel geeft, heeft de wereldwijde instantie die beslist wat toegestaan is tijdens wedstrijden de regels veranderd: alle schoenen die tijdens wedstrijden gedragen worden, moeten minstens vier maanden commercieel verkrijgbaar zijn vóór de wedstrijddag.

      De weg voor ons

      Innovatie op basis van hardlopersgegevens met als doel het ondersteunen van atleten zal altijd de kern blijven vormen wanneer wij stappen vooruit zetten. De lessen en doorbraken die voortkomen uit deze ontdekkingsreis worden het DNA dat de grondslag vormt voor al onze toekomstige inspanningen. Daarmee willen we diegenen stimuleren die de grenzen willen verleggen van dat wat menselijk mogelijk is.