Wat is een massagepistool? En heb je er een nodig?

Coaching

Ontdek meer over de hightech hersteltool die steeds populairder wordt.

Laatste update: 29 maart 2021
Wat is een massagepistool en heb je er een nodig?

Een massagepistool is in feite een kruising tussen een boor en een herstelbal. Je ziet ze steeds meer in sportscholen, bij fysiotherapeuten en in social feeds van trainers. Maar wat is het precies? Waarom variëren de prijzen van 99 tot 600 dollar? En voor wie is een massagepistool bedoeld?

Laten we eerst eens kijken hoe een massagepistool precies werkt. Een motortje op batterijen aan een kop van rubber en/of foam maakt snelle, repeterende bewegingen, ook wel percussietherapie genoemd, met gemiddeld 40 bewegingen per seconde, afhankelijk van het apparaat. Wanneer de kop contact maakt met je lichaam, worden je spieren zachtjes, maar intensief gemasseerd.

"We denken dat hierdoor de zachte delen in je bindweefsel, ofwel fascia, vloeibaar worden", aldus Paul Helms, erkend massagetherapeut en oprichter van Helms Performance in St. Louis en Philadelphia, die vaak een massagepistool gebruikt bij sporters. "Het bindweefsel rondom je spieren wordt soepeler, zodat je spieren minder stijf aanvoelen."

Maar het heeft waarschijnlijk ook een neurologisch effect. "Wanneer je een spier masseert, wordt deze niet direct soepeler. Door percussietherapie detecteren de sensorische neuronen in het spierweefsel meer spierspanning. Hierdoor wordt een seintje naar je hersenen gestuurd. Je hersenen sturen vervolgens een seintje terug, waardoor de spier zich ontspant", legt Helms uit.

"We denken dat hierdoor de zachte delen in je bindweefsel, ofwel fascia, vloeibaar worden."

Paul Helms, oprichter van Helms Performance en erkend massagetherapeut

Massagepistolen zijn nog relatief nieuw en er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical and Diagnostic Research heeft echter aangetoond dat deelnemers die ofwel vijf minuten vibratietherapie ofwel vijftien minuten massage kregen, tot 72 uur na de training significant minder spierpijn hadden dan deelnemers die geen vibratietherapie of massage kregen en dat degenen bij wie een vibrerend apparaat werd gebruikt, in de eerste 24 uur sneller herstelden dan de massagegroep.

Massagepistolen zijn met name effectief bij mensen die intensief en vaak trainen. Door behandeling met een massagepistool herstel je niet alleen veel sneller, ook je bewegingsbereik neemt toe wanneer je het vóór een work-out gebruikt, doordat het bindweefsel soepeler wordt, aldus Helms. Ook als je traint voor een bepaald doel kun je baat hebben bij een massagepistool doordat je spieren minder stijf zijn, wat anders kan leiden tot blessures door overbelasting. Daarnaast kan het helpen bij knopen in spieren en bij lokale spierpijn. "Een gewone foamroller kan niet zo diep inwerken op het weefsel en je kunt met je handen nooit zo snel masseren als een gemotoriseerde kop".

Als je overweegt een massagepistool te gaan gebruiken, moet je op het volgende letten:

  1. Vermijd het gebruik op gevaarlijke plekken.
    Richt je op de spieren en gebruik het pistool niet op grote vasculaire structuren, zoals de slagader in je hals, aan de binnenkant van je bovenarm en in je lies, of op botten, inclusief je ruggengraat. Voor vrouwen geldt bovendien dat het pistool niet kan worden gebruikt op het borstweefsel vanwege de krachtige vibratie, aldus Helms.
  2. Gebruik het pistool op de laagste stand.
    "De laagste snelheid is meer dan genoeg voor de meeste plekken en weefsels", aldus Helms. Als je tijdens het gebruik te weinig sensatie voelt of je spieren na afloop niet los genoeg voelen, kun je eventueel een hogere snelheid gebruiken, maar je kunt het pistool beter iets langer gebruiken dan de intensiteit verhogen. "Met name als je spierpijn hebt. Het is niet de bedoeling je spieren te straffen. Minder is vaak beter", voegt hij toe.
  3. Stel het gebruik af op je doel.
    Voor een warming-up adviseert Helms om het pistool voorzichtig drie tot vijf seconden op een bepaald gebied te houden, een brede, bolvormige kop te gebruiken en het pistool van boven naar beneden of van beneden naar boven te bewegen. Door de subtiele kracht wordt het weefsel gestimuleerd zonder stijf te worden. Als je het pistool gebruikt voor een algemene massage na het sporten, kun je je onder- en bovenlichaam vijf tot tien minuten lichtjes masseren met een kleine kop (een klein driehoekig voorwerp), waarbij je je richt op de belangrijkste zones, zoals je kuiten, hamstrings, onderarmen en tussen je schouderbladen (vermijd je ruggengraat). Als je een bepaalde pijnlijke plek wilt behandelen, zoals de bovenkant van je kuiten, gebruik je het pistool zo'n tien tot dertig seconden met een kleine kop. En vergeet niet te ademen tijdens het gebruik.

Heb je geen zin om te investeren in een nieuwe gadget? Met een lacrosse- of golfbal kun je gericht druk uitoefenen op de pijnlijke plek voor slechts een fractie van de kosten, aldus Helms.

Voor het eerst gepubliceerd: 5 augustus 2020