Wat een positieve mindset echt kan doen

Coaching

Optimistisch zijn is een keuze, waar je gezonder en gelukkiger door kunt leven. Met deze tips ben je dat zo.

Laatste update: 17 december 2021
Leestijd: 5 min.
Wat een positieve mindset hebben echt kan doen

Optimisten verwachten het beste. Ze benaderen alles altijd vanuit 'het lukt wel' en 'het komt wel goed'. Het klinkt fijn om zo te denken. Maar is het realistisch? En hebben optimisten het daardoor beter? Ja, aldus de wetenschap.

In een groep van bijna 230.000 mensen bleek de optimistischer ingestelde groep een lager risico te hebben op ernstige hart- en vaatziekten, volgens een onderzoek dat in het tijdschrift Cardiology is gepubliceerd. Een recente studie onder 13.000 personen vanuit Harvard toonde bovendien aan dat wie hoopvol leefde, fysiek gezonder was en gezondere gewoontes had. Daarnaast hadden hoopvolle mensen meer sociale steun en deden ze het op psychologisch en sociaal vlak beter.

Als je weg wilt klikken omdat je denkt dat dit alleen geldt voor wie van nature al vrolijk is, weet dan dat een positieve mindset een keuze kan zijn.

"Optimisme is aan te leren; we kunnen optimistischer leren denken", aldus Elaine Fox, PhD, hoogleraar psychologie en affactieve neurowetenschappen aan de Oxford University en auteur van 'Rainy Brain, Sunny Brain'. De eerste stap van negatief naar positief denken is ontdekken waarom je hersenen automatisch naar het één of het ander neigen.

"Met positieve verwachtingen stop je eerder meer energie in wat je wilt bereiken. Verwacht je iets negatiefs, dan weet je niet waar je heen wilt, en dan onderneem je vaak niets."

Loretta Breuning, PhD,

oprichter van het Inner Mammal Institute

"De neurologische paden voor positief of negatief denken worden al van kinds af aan aangelegd", vertelt Loretta Breuning, PhD, oprichter van het Inner Mammal Institute en auteur van 'The Science of Positivity'. Onze levenservaringen, zeker die uit onze kindertijd, vormen onze verwachtingen van hoe zaken lopen, zegt Breuning, en dat beïnvloedt onze motivatie op latere leeftijd.

"Met positieve verwachtingen stop je eerder meer energie in wat je wilt bereiken", zegt ze. "Verwacht je iets negatiefs, dan doe je dat waarschijnlijk niet, want je hersenen zijn er niet op gericht om iets na te jagen als je er niet voor wordt beloond. Met negatieve verwachtingen weet je niet waar je heen wilt, en dan onderneem je vaak niets."

Pessimisme stimuleert de aanmaak van cortisol, een stresshormoon dat de hersenen een waarschuwingssignaal stuurt, en je legt ook negatieve paden aan, zegt Breuning. "Je versterkt het negatieve denkpad. Daarmee wordt het je moedertaal; je denkt zo makkelijk negatief dat je niet eens meer weet waarom je er zo in staat."

Zit je vast in negatieve gedachten, dan kan het zinloos lijken om 'gewoon' positiever te gaan denken. En dat kan kloppen: alleen denken helpt volgens Fox niet. De voordelen van positiviteit worden bekrachtigd door wat we doen. "Doe je veel positiefs, dan krijgt je stemming een oppepper en je positieve mindset ook", zegt Fox.

Opgepept? Op deze vijf manieren ga je aan de slag.

  1. Hertrain je hersenen 3 minuten per dag

    Denk een minuut aan stappen die je verder kunnen helpen — in wat voor situatie je je ook bevindt. Je zit misschien verveeld thuis, bijvoorbeeld. In die 60 seconden denk je na over hoe je die extra tijd kunt invullen met opruimen, gitaarspelen en mediteren.

    Doe deze oefening drie keer per dag, bijvoorbeeld na elke maaltijd, en hou dit zes weken vol. Dit kan je hersenen een positieve mindset geven. "Je hoeft niet per se iets voor elkaar te krijgen", zegt Breuning. "Je vervangt negatieve verwachtingen met positieve, omdat je weet dat de negatieve verwachtingen op willekeurige momenten slaan en niet op de realiteit."
  2. Doe elke dag iets leuks

    Werk je in het zweet met een work-out, maak je lievelingseten, of doe aan beeldbellen met een vriend(in) — als het maar iets kleins is. Hierdoor voel je je fysiek, mentaal of emotioneel beter en kan het een positieve mindset bewerkstelligen, zegt Fox. "Je doet dan iets dat het positieve bekrachtigt, en dat gaat verder dan alleen hopen dat je optimistischer wordt."
  3. Wees vasthoudend

    Ken je de uitdrukking 'met vallen en opstaan'? Steeds weer opstaan is een kenmerk van optimisme, volgens Fox. Hoe meer je bereid bent om je best te blijven doen, hoe groter de kans dat je slaagt. En ergens in slagen maakt dat we ons beter voelen en positiever gedragen.
  4. Neem de touwtjes in handen waar dat kan

    "Optimisten hebben het gevoel dingen onder controle te hebben", vertelt Fox. Eén manier om dat gevoel te krijgen is om te weten wat binnen je eigen controle ligt en wat niet.

    Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hardloopwedstrijd geannuleerd is en je je nieuwe record in gedachten al gedag zegt. Maar je kunt een ander doel kiezen, zoals elke avond de foamroller gebruiken of bij elke maaltijd groente eten. De controle terugpakken geeft een fijn en positief gevoel, en daarmee werk je toe naar meer positiviteit.
  5. Hoop op het beste, plan voor het slechtste

    Je kunt je zelfs als rasoptimist nog voorbereiden op een mislukking. Sterker nog: Fox noemt dit 'realistisch optimisme', en het is een gezondere manier van denken dan wanneer je ervan uitgaat dat de zon altijd schijnt (dat is natuurlijk niet zo). Je voorbereiden op een slecht moment, zoals onweerstaanbaar veel trek krijgen tijdens een lange run (neem gezonde snacks mee!) geeft je controle.

    "De truc is om niet in het negatieve te blijven hangen", zegt Fox. "Een gezonde mindset heeft een balans tussen realistische verwachtingen en goede inschattingen van gevaren, met een overkoepelend optimisme dat het uiteindelijk hoe dan ook wel goed komt."

Voor het eerst gepubliceerd: 20 december 2021

Gerelateerde verhalen

Hoe je je work-out-routine weer op peil krijgt

Coaching

Ga er weer tegenaan, op de juiste manier

Positiever reageren

Coaching

Hoe je positiever kunt reageren op (bijna) alles

Hoe kunnen ultralopers zo ver hardlopen?

Coaching

Train je brein om door te blijven gaan

Zo begin je een virtuele race

Coaching

Win mentaal jouw virtuele race

Vind je doel en blijf gemotiveerd

Coaching

Je eigen 'waarom' als bron van eindeloze motivatie