De toekomst is Air: Leo Baker

Altijd tegendraads

Drieëndertig jaar geleden introduceerde Nike de Air Max met zichtbare Air, en zette daarmee de wereld op zijn kop. Dit seizoen schenken we extra aandacht aan atleten, artiesten en uitdagers die dat ook doen. De toekomst hangt in de Air.

In de skatescene kijken ze niet op van een rebel. Je zou dus denken dat het de ideale omgeving zou zijn voor een professionele skater en activist die zich niet conformeert aan heersende gendernormen, zoals Leo Baker. Toch stond de skatewereld niet bepaald te springen bij iemand die niet in een hokje te stoppen valt. Leo ging daar tegenin en omarmde zijn/haar ware identiteit. Die keuze zorgde ervoor dat hij/zij niet alleen een kampioen werd binnen de skatescene, maar ook binnen de LGBTQ+-gemeenschap.

We spraken met Leo over het gevoel dat je er niet bij hoort, trouw blijven aan wie je bent en werken aan de toekomst van de LBGTQ+-gemeenschap in de skatescene.

Leo Baker. Altijd tegendraads

NIKE: wat betekent 'tegendraads zijn' voor jou?

LEO: ongebruikelijke dingen doen. Sommige mensen passen gewoon goed in de gemeenschap waarin ze geboren zijn. Voor anderen is 'tegendraads doen' de enige manier waarop ze überhaupt dingen kunnen doen. Ik denk daarbij aan mensen die trouw durven te zijn aan zichzelf en die zichzelf niet zonder meer conformeren aan de standaarden die de samenleving oplegt.

NIKE: je zou zeggen dat het skateboardwereldje van alle sporten het meest sympathiek zou staan tegenover een non-conformist. Wat is jouw ervaring?

LEO: de oorsprong van skateboarden ligt in afwijken van de heersende normen. Als queer en non-conformerend mens voel ik me daar enorm toe aangetrokken. Het gevoel dat ik een buitenstaander was in mijn eigen subcultuur gaf me de motivatie om ruimte te maken voor verandering. Hoe meer ik mijn ware identiteit ontdekte, hoe minder ik me verbonden voelde met datgene waar ik het meest van houd.

Ik voelde me niet thuis waar ik me eigenlijk thuis zou moeten voelen: op skatetrips, in skateparken, tijdens wedstrijden, etc. Ik voel me er nog steeds een buitenstaander. Maar er zijn daar ook mensen, net als ik, die skaten, die transgender of queer zijn, en waarvan het gender niet in de heersende normen past. Dat zijn de mensen met wie ik wil skaten. Dat zijn de mensen bij wie ik me thuisvoel.

Leo Baker. Altijd tegendraads
Leo Baker. Altijd tegendraads
Leo Baker. Altijd tegendraads

"

Wanneer ik nadenk over 'tegendraads doen', denk ik aan mensen die trouw durven te zijn aan zichzelf en die zich niet zonder meer conformeren aan de heersende normen in de maatschappij.

Leo Baker
Skateboarder, Artiest

NIKE: op welke manieren heb je het moeilijk gehad en hoe heb je die moeilijkheden overwonnen?

LEO: toen ik er eenmaal voor had gekozen om mezelf mannelijk te presenteren, nadat ik me jaren heb geconformeerd aan de vrouwelijke standaarden voor wat goed te marketen is, kwam mijn skatecarrière bijna volledig tot stilstand. Er waren op dat moment geen andere mogelijkheden voor mij dan een of twee competities per jaar met veel minder prijzengeld dan de herencompetitie. Om mijn school te kunnen betalen, werkte ik fulltime als grafisch ontwerper. Ik begon filmpjes op straat te maken met een vriend, [videomaker] Tyler Smolinski, en daar werd een video van gemaakt. Dat was erg belangrijk voor me, want het kwam volledig voort uit mijn authenticiteit en mijn liefde voor skateboarden. Ik ben echt ontzettend dankbaar dat ik die video mocht maken. Ik heb me er met hart en ziel voor ingezet en de video vond weerklank bij veel mensen. Authenticiteit is je grootste kracht. Eraan werken is uitdagend, maar wat het oplevert is het helemaal waard.

Leo Baker. Altijd tegendraads

"

Authenticiteit is je grootste kracht. Eraan werken is uitdagend, maar wat het oplevert is het helemaal waard.

Leo Baker
Skateboarder, Artiest

NIKE: onlangs heb je NYCSP [NYC Skate Project] gelanceerd voor vrouwen, queers, transgenders en mensen die zich niet aan een gender willen conformeren, om samen te skaten. Wat betekent 'de toekomst hangt in de Air' voor de gemeenschap die je voor ogen hebt?

LEO: ik heb NYCSP precies voor mensen zoals wij bedacht. Het was mijn droom om iedereen de mogelijkheden te bieden om iets kunnen maken waar ze trots op zijn, om ze een plek te geven waar ze erbij horen. NYCSP heeft als enige regel dat je respect en liefde toont voor elkaar. En in de ruimte die dan ontstaat hebben we de vrijheid om geweldige dingen te bereiken via kwetsbaarheid en zelfexpressie. Niets is mooier dan dat. NYCSP wordt wat wij er als gemeenschap van maken, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het hangt in de lucht en we hebben het zelf in de hand.