• Help

ACHTER HET DESIGN

AIR MAX 1 ULTRA FLYKNIT
In 1987 veranderde Nike de wereld van hardloopschoenen voorgoed met de introductie van de Air Max 1. De legendarische hardloopschoen schreef onmiddellijk geschiedenis dankzij de baanbrekende, zichtbare Nike Air demping. Sinds dat moment staat het ongeëvenaarde bovenwerk van de Air Max 1 garant voor innovatief design. Nu, bijna drie decennia later, is de sneaker waarmee het allemaal is begonnen, vernieuwd met een Nike Flyknit constructie. De Air Max 1 Ultra Flyknit is door schoenontwerper Ben Yun tot leven gebracht. Bij deze nieuwste versie kwam meer kijken dan een gereproduceerd, geweven bovenwerk. Yun schonk veel aandacht aan de details en moest scherp en inventief te werk gaan om het design echt tot leven te brengen.
Om de Air Max 1 Ultra Flyknit te realiseren, moest er eerst een geweven patroon worden ontworpen dat paste bij het unieke bovenwerk van de oorspronkelijke schoen. "Het ging er vooral om dat de designlijnen van de oorspronkelijke Air Max 1 werden behouden", aldus Yun. Omdat Nike Flyknit technologie zo'n uniek productieproces heeft, was het niet eenvoudig om de designlijnen van het oorspronkelijke model te creëren. In eerste instantie moest Yun proberen een Nike Flyknit patroon te ontwerpen waarin de essentie van de Air Max 1 gewaarborgd bleef. Daarom ontwierp hij eerst een volledig geweven productmonster met een tussenzool met pixeleffect.
Hoewel de versie met pixeleffect innovatief en nostalgisch was, had het team het gevoel dat ze de oorspronkelijke designlijnen van de Air Max 1 dichter konden benaderen en het design nog verder konden verfijnen. Om een look te creëren die nog dichter in de buurt kwam van de eerste editie van het icoon, gingen ze verder met een geweven bovenwerk en een Hyperfuse tussenzool. "We hadden Hyperfuse nodig om er de legendarische lijn van de Air Max 1 aan te geven", aldus Yun. De toegevoegde Hyperfuse overlay zorgde voor meer ondersteuning en structuur, en leverde bovendien de ideale lijn op.
Als aanvulling op het lichte bovenwerk heeft de Air Max 1 Ultra Flyknit een moderne versie van de allereerste zichtbare Nike Air gekregen. "Ik ging uit van de oorspronkelijke bewerking en probeerde deze flexibeler en lichter te maken door materiaal dat we niet nodig hadden weg te laten", legde Yun uit. "Het kwam erop neer dat we alle rubber weglieten, waardoor de Air luchtvakken verder bloot kwamen te liggen." Verder werd voor de zool Nike Ultra technologie en zo min mogelijk rubber gebruikt om deze lichter en zo flexibel mogelijk te maken.
Hoewel het nieuwe Nike Flyknit bovenwerk de Air Max 1 een enorme boost geeft, was er meer voor nodig om het meesterwerk van Tinker Hatfield uit 1987 verder te ontwikkelen. De voordelen van Nike Flyknit en Ultra technologie maken er een harmonieus geheel van en zorgen ervoor dat het icoon klaar is voor een nieuw tijdperk van Air Max 1 innovatie.
Disabled flag: SNKRS_flagging_enabled_example