SNEAKRS

....
  • Help

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

HET VERHAAL VAN SAFARI
Voor Tinker Hatfield vormen ideeën het toppunt van al je ervaringen en interacties tot dan toe. Alles vloeit voort uit inspiratie. Neem bijvoorbeeld de Nike Air Safari uit 1987. Destijds wist Tinker wel wát hij wilde met de schoen waarmee de safariprint werd geïntroduceerd, maar hij was er niet uit hóe dat moest gebeuren. "Ik voelde dat luxe en comfort en het omtoveren van een atletische schoen in een niet-atletisch model een goed idee was", vertelt Hatfield terwijl hij terugkijkt op de Nike Air Safari. "Dus ik tekende dat uit en legde het ontwerp voor, maar ik had nog niet eens de materialen gekozen. Ik nam het vliegtuig naar New York City en slenterde daar wat rond. Ik weet nog dat ik een meubelzaak binnenliep, zo'n soort winkel waar je eerst moet aanbellen."
Tinker wilde deze winkel eigenlijk in omdat zijn aandacht werd getrokken door een bankstel in de etalage. "Er stond een bank die was bekleed met echt struisvogelleer", aldus Tinker. Deze bank werd de inspiratiebron waarmee de Nike Air Safari vorm zou gaan krijgen. "Uiteindelijk werd ik de winkel uitgezet, maar ik was toen al volledig in katzwijm gevallen voor die fantastische bank, en het idee dat die bank zo bijzonder was door het materiaal waarmee hij was bekleed", legt Hatfield uit. "Dus toen ik weer buiten stond, had ik helder voor ogen dat ik op zoek moest naar een variant daarvan, maar dan in namaakleer. En dát is de print geworden: mijn versie van dat struisvogelleer."
Toen het idee uitvoerbaar bleek, rolde de Nike Air Safari snel van de band, hoewel het model intern niet echt was aangeslagen. "Ik weet alleen nog dat er maar één persoon was die het een goed ontwerp vond. 'Mode' was nog een vies woord dat we hier niet in de mond namen", aldus Hatfield. De Nike Air Safari werd gelanceerd als onderdeel van de baanbrekende Air Pack, met de eerste Air Max 1, de Air Trainer I en de Air Sock, naast de Air Safari. Nu is het bijna 30 jaar geleden dat de Nike Air Safari het licht zag. De safariprint leeft door in eigentijdse modellen die het nieuw leven inblazen.