SNEAKRS

....
  • Help
Behind the Design: Nike iSPA React WR

Het verhaal achter het design

iSPA React WR

Nike designers laten zich bij nieuwe producten altijd inspireren door atleten van elk niveau. Vorig jaar koos het Fuel Footwear Innovation team voor een minder concrete inspiratiebron: onverwachte omstandigheden (weer, activiteit, enzovoort). Hierop ontwierpen ze de designprincipes iSPA: Improvise, Scavenge, Protect, Adapt (improviseren, ontdekken, beschermen, aanpassen).

Behind the Design: Nike iSPA React WR

De nieuwe filosofie biedt een unieke manier van creëren en problemen oplossen. "We begrepen opeens beter dat we binnen Nike veel verschillende functionaliteiten ontwikkelden die breder inzetbaar zijn", legt designer Darryl Matthews uit. "We verkenden bestaande innovaties en ideeën en implementeerden deze binnen onze categorie."

Behind the Design: Nike iSPA React WR

De eerste release, de Nike REACT LW WR Mid iSPA, combineerde een licht, naar vier kanten rekbaar en waterbestendig bovenwerk, geïnspireerd op de LunarTerra Arktos, met de zool van de Nike React Element 87. Het was ontworpen om extreem innovatief te zijn, maar de focus lag uiteindelijk op het creëren van een goede stadsschoen.

Behind the Design: Nike iSPA React WR

De nieuwe, iets lagere iSPA schoen is een vereenvoudigde versie van het origineel. Designer Erick Ikeda was geïnspireerd door een extreme noodsituatie. "Ik kan me de situatie van Apollo 13 herinneren, en er werd toen ducttape gebruikt om de zuurstoftank te dichten. Dat heeft levens gered; ze konden weer ademen in de ruimte", vertelde hij. Deze improvisatie met ducttape leidde tot Ikeda's gebruik van het op tape lijkende bovenwerk van de iSPA React WR Low.

Behind the Design: Nike iSPA React WR

Met het platste oppervlak op de voet zijn de veters meer naar de zijkant geplaatst voor een betere pasvorm. Verder heeft het tape-achtige banden in de schoen voor betere aansluiting en demping van de hak. Een 'slordige' Swoosh versterkt het improvisatiegevoel dat je in een noodsituatie zou gebruiken.

De iSPA React WR Low debuteert in drie nieuwe kleurencombinaties: Velvet brown, Summit White en Black.