....
  • Help

ACHTER HET DESIGN

AIR JORDAN XVI
Toen de Air Jordan XVI voor het eerst uitkwam in 2001, had MJ al voor de tweede keer afscheid genomen van het basketbal, een sport waarvan hij hield. Na jarenlang op het basketbalveld te hebben gestreden, stond hij klaar om nieuwe uitdagingen daarbuiten aan te gaan. Hier werd rekening mee gehouden bij het maken van de Air Jordan XVI, ontworpen door Wilson Smith met een beetje hulp van Tinker Hatfield. "Dat MJ voor de tweede keer was gestopt en van het basketbalveld naar de bestuurskamer wilde gaan, inspireerde ons", legde Smith uit.
Op vele manieren werd de XVI helemaal anders aangepakt dan andere populaire stijlen. "Er waren op dat moment veel afgeronde schoenen met bijna golvende effecten en een uitgesproken stijl. We dachten: 'wat als we juist een hele rechte en strakke schoen maken?' Alles strakker maken en niet meer van die golven gebruiken." Een groot deel van het design had ook te maken met de verfijning en het leren van vorige modellen. De XVI kreeg een design dat onmogelijk was geweest als de ontwerpers niet naar de Air Jordan XV hadden gekeken. "In de XV zagen we mogelijkheden om de schoen flexibeler te maken, zodat hij natuurlijker met de voet mee zou bewegen", zei Smith toen hij terugkeek op de eerste dagen van het project. "We dachten dat we er één laag vanaf konden halen en het design strakker om de voet konden laten sluiten."
Toen de eerste look klaar was, kreeg de XVI telkens meer lagen. Zo werd de schoen voorbereid voor zowel performance op het veld als het dagelijkse leven. "We konden meerdere lagen gebruiken, omdat we zagen dat Jordans zowel op straat als op het veld werden gedragen", aldus Smith. Tinker hielp bij het maken van het aanpasbare design van de Air Jordan XVI en kwam op het idee van de 'kap', die ook bekend staat als de 'gaiter', 'spat' of 'shroud' van de XVI. Het idee erachter: die kap, die rechte lijnen, dat was van Tinker. Daarna was het een kwestie van: hoe komt het eruit te zien?", legt hij uit.
Vanaf dat moment was het aan Smith om het idee tot leven te wekken op een strakke, verfijnde manier. Hij werkte aan de details en de performance, en deed alles om het design tot een succes te maken. "Tinker liet mij meewerken aan veel details. Hij liet me iets maken dat kon worden omgetoverd tot twee of drie verschillende dingen tegelijkertijd", vertelde Smith. De zool van de XVI werd uitgerust met Zoom Air demping in de voorvoet en met blaasvormtechniek geproduceerde Nike Air demping in de hak. Volgens Wilson wilde het team zichtbare technologie op de meest subtiele manier in de schoen verwerken. "Het was de eerste schoen waarbij we zichtbare Air in de Jordan wilden plaatsen. Dit moest niet overduidelijk zichtbaar zijn, maar naadloos opgaan in het design."
De Air Jordan XVI is niet alleen bijzonder personaliseerbaar, maar de witte/Midnight Navy editie gebruikte kleur bovendien op zo'n manier dat je een soort 'thuis'- en 'uit'-versie kreeg. Met de bedekte versie, die een op wit gebaseerde kleurencombinatie heeft, krijg je de 'thuis'-look, terwijl je zonder de bedekking een Midnight Navy 'uit'-look krijgt. Om de Air Jordan XVI nog meer een unieke status te geven, werd voor het model speciaal een nieuw logo ontwikkeld. Het design van het logo is een knipoog naar de Air Jordan XVI op een hele subtiele manier, met zestien verschillende 'puntjes' of 'lijntjes' die het woord 'Jordan' spellen. Dit logo werd aangebracht op de middenzool van alle Air Jordan XVI kleurencombinaties.
Nu, ongeveer 15 jaar verder, staat het design nog steeds bekend als een van de meest unieke Air Jordans uit de geschiedenis. En hoewel de Air Jordan XVI werd gemaakt om MJ van het basketbalveld naar de bestuurskamer te brengen, werd het model een van de laatste die MJ droeg nadat hij in 2001 terugkeerde op het basketbalveld.

250 €

laden
Disabled flag: SNKRS_flagging_enabled_example