• Help

ART OF SNEAKERS

AIR FORCE 1
Het iconische draaivlak van de Air Force 1 wordt gekenmerkt door symmetrie. Het ronde patroon op de buitenzool van de legendarische basketbalschoen is zowel stijlvol als functioneel: de schoen krijgt niet alleen een onmiskenbare uitstraling, maar de drager kan ook vliegensvlug draaien. Toen de sneaker in 1982 werd geïntroduceerd, bracht deze een revolutie teweeg in Air performance en lifestyleschoenen die vandaag nog steeds zichtbaar is. Het draaivlak is nog altijd een iconisch beeld van zowel basketbal als sneakers. De kenmerkende, symmetrische sneakergraphics van Amsterdamse fotograaf en regisseur Joost werden geïnspireerd door zijn broers passie voor sneakers en hun iconische kleurencombinaties. Zijn designs hebben de innovatieve look en rijke geschiedenis van de AF1 op een harmonieuze manier naar een hoger niveau getild.
"Ik wilde iets nieuws vastleggen met sneakers, en mijn broer is geobsedeerd door Nike's. Voor mij is zijn collectie gewoon dezelfde schoen in verschillende kleuren en met een groot kleurenpalet. Ik kies schoenen omdat ik de kleur mooi vind, maar hij vertelde me de verhalen achter de kleurencombinaties in zijn collectie." Joost was geïnteresseerd in de favoriete sneakers van zijn broer en in de sneakercultuur in het algemeen. Daarom besloot hij nieuwe manieren uit te proberen om de essentie van sneakers vast te leggen. In een poging om een niet-herkenbaar beeld vast te leggen van een herkenbare iconische sneaker, ontwikkelde Joost uiteindelijk een motion blur-techniek. Hiermee legt hij de kleuren van iconische schoenen vast terwijl ze om een as draaien.
"Voor mij leek de collectie van mijn broer puur een kleurverandering in dezelfde schoen. Ik dacht: 'wat als ik alle informatie van een schoen weghaal, zodat je de schoen niet eens meer als zodanig herkent? Als je alleen de kleuren hebt, weet je dan nog steeds welke schoen het is?' Dat was de inspiratie voor de abstracte motion blur." Nadat Joost zijn idee omzette in beelden, waren de motion blur-graphics die hij maakte met iconische sneakers meteen een hit. Zijn nieuwe, abstracte techniek legt de nadruk op de iconische kleuren van Nike's meest opvallende sneakers en geeft iedere schoen een eigen, genuanceerdere identiteit.
"Toen ik de opnamen maakten, werkten ze gewoon", vertelt Joost. "Mensen vonden de kleuren mooi en ze wilden de afbeeldingen hebben omdat ze de schoenen herkenden of werden aangetrokken tot het kleurenpalet. Net als de iris van een oog heeft elke schoen een eigen identiteit die tot uiting komt in de kleur." Om de moderne legende op een nieuwe manier vorm te geven, creëerde Joost exclusieve motion blur-graphics die de symmetrie van het draaivlak tot leven brengen met onvergetelijke Air Force 1 kleurencombinaties.
Disabled flag: SNKRS_flagging_enabled_example