25% korting op alles op de site

Nike members, gebruik de code GAME21 bij het afrekenen. Er zijn uitzonderingen van toepassing.* Shop *Voorwaarden promotiecodes

Nike Design Exploration presenteert

Kunstenaar in de spotlight: Lea Colombo

Als je naar de foto's van Lea Colombo kijkt, is 'bruisend' het eerste woord dat in je opkomt. De opvallende kleurtonen, de ongebruikelijke houdingen en de speciale bewerkingstechnieken die Lea gebruikt, geven haar werk een zeer eigen look die opvalt in een veld waar de concurrentie groot is. De uit Kaapstad naar Londen gekomen kunstenares heeft meegewerkt aan Every Stitch Considered, de nieuwste collectie van Nike Design Exploration. Met haar vaardigheden op het vlak van zowel digitale als fysieke media combineert ze het klassieke met het moderne, ook al voelt die benadering voor Lea volkomen organisch.

Lea vertelt graag over haar proces. Ze ontdekte veel overeenkomsten tussen haar manier van werken en het ontstaan van de Every Stitch Considered lijn. Haar intieme foto's en video's die je hier ziet, laten zien wie Lea is, zowel voor als achter de camera. Haar toewijding aan de kunst vormt het hart van haar werk en dat is duidelijk te zien in alles wat ze vastlegt.

Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo

Kun je ons wat meer vertellen over dit werk voor Every Stitch Considered? Je hebt alles in en rondom je huis gemaakt, toch?

Lea: Ja, ik was gebonden aan huis en kon de creatieve stap maken om thuis een werk te produceren met alle tools en elementen die ik daar voorhanden had. Alhoewel Every Stitch Considered zeer letterlijk genomen moest worden, kon ik mijn creativiteit toch de vrije loop laten en verschillende texturen en lagen aanbrengen in mijn afbeeldingen en heel intuïtief te werk gaan.

Tap je uit een specifieke, speciale innerlijke creatieve ruimte als je op die manier aan het werk bent, of komt de energie ergens anders vandaan vergeleken bij een traditionele manier van werken?

Lea:
Zo werken stelt je in staat om alleen je intuïtie te volgen. Er is niemand om je heen die je in de gaten houdt, die kijkt naar wat je aan het doen bent, of die er ook iets over wil zeggen. Daarom was het een leuke en bevrijdende ervaring, omdat ik normaal al op een vrij intuïtieve manier werk. Ik begon dat kleine avontuur thuis door alles uit te proberen en te ontdekken wat er mogelijk was en hoe ik het project wat extra kleur en energie kon brengen.

"Ik begon dat kleine avontuur thuis door alles uit te proberen en te ontdekken wat er mogelijk was."

Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo

Ik was benieuwd of je al je ervaring met het vastleggen van andere mensen kon toepassen op het fotograferen van jezelf?

Lea:
Ja en nee. Ik voel dat ik met mezelf ook nog een andere barrière had die ik moest zien te overwinnen, mijn eigen persoonlijk obstakels als ik mezelf wil fotograferen. Niet al te bewust van mezelf zijn. We zijn altijd het strengst voor onszelf. Dat maakte het een interessante ervaring. Het stelde me in staat mezelf te accepteren op veel verschillende manieren, wat een prachtig proces was. En ook om mijn drang tot perfectionisme los te laten en op andere manieren en vormen naar schoonheid te kijken.

In de spiegel kijken, experimenteren met houdingen, foto's nemen, naar je computer rennen om ze te bekijken... vind je het fysieke aspect van kunst maken leuk?

Lea:
Absoluut. Ik denk dat een vlieg op de muur veel plezier zou hebben om mij aan het werk te zien. Op mijn kop staan in de woonkamer en meer van dat. Ja, dat is superleuk. En het was ook een soort work-out voor me. Echt, soms dacht ik: dit is supervermoeiend.

Dat is zo grappig.

Lea:
Het werk was eigenlijk een halve work-out.

ESC was dus een goede aanjager van je proces.

Lea:
Dat was het zeker. Ik kon me heerlijk vrij bewegen en dat was geweldig.

Je sprak eerder over de helende eigenschappen van kleur en dat kleur een verschillende uitwerking heeft op mensen. Hoe denk je dat emotie en kleur samenwerken voor jou?

Lea:
Voor mij is kleur van essentieel belang. Kleur verandert altijd, net als emoties. Ik zie de dingen normaal niet in zwart-wit, maar deze werken zijn bijna allemaal in zwart-wit gefotografeerd. Ik begon dus voor het eerst in zwart-wit te zien, en op een tegenovergestelde manier te werken. Ik vroeg me af: hoe kan ik deze energie en kleur overbrengen op de afbeeldingen?

Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo

"Voor mij is kleur belangrijk en essentieel. Kleur verandert altijd, net als emoties."

Wil je het proces beschrijven van hoe je tot een foto komt?

Lea:
De eerste stap is een item kiezen en aantrekken. Ik plan van tevoren niet alles exact, het gaat er meer over waar ik ben en wat ik doe. Dan pak ik gewoon de camera. Ik werk dan met het beschikbare licht of voeg licht toe en creëer alles in het moment. Zo ook dat op m'n kop staan en mijn lichaam bewegen op manieren om tot interessante hoeken te komen. En dan foto's maken. Daarna volgde de bewerking van de beelden, dingen aanpassen op de computer. Dan drukte ik ze af en voegde ik dingen toe, zoals meer of minder contrast tussen licht en donker.

Daarna ging ik met de afdruk aan de slag door laagjes verf toe te voegen of er iets op te tekenen. Alles wat er ook maar in me opkwam terwijl ik de afdruk bekeek. Ik dacht er niet over na, ik deed het gewoon. Ik liet me door mijn intuïtie overnemen. Dan scande ik de print opnieuw en paste daarna op de computer weer dingen aan. Het zijn al die verschillende laagjes, soms wat meer soms wat minder. Hoeveel hing er helemaal vanaf.

Every Stitch Considered gaat over het verkennen van de toekomst van vakmanschap. Eén van de dingen die ik fascinerend vind aan je werk is hoe moeiteloos je klassieke fotografietechnieken combineert met nieuwe technologie en esthetiek.

Lea:
Ik ben vier jaar geleden begonnen met het zelf ontwikkelen van foto's en dat opende een hele nieuwe wereld vol kleur en energie voor me. Het was een andere manier om vrij te werken met kleur, licht en belichting. Ik ging op andere manieren kijken en denken. Ik hou ervan om dingen te ontdekken en me niet te beperken tot één manier van werken. En juist daarom vond ik dit project zo geweldig. Ik kreeg de vrijheid om dit ambacht en andere ambachten écht te ontdekken en alles samen te brengen. En dat leent zich heel goed voor mijn eigen werk en voor de collectie en al die elementen.

"Hoe kam ik iets nieuws doen wat ik nog niet eerder heb gedaan en beter worden in dat ambacht?"

Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo

Wat is je relatie tot ambachtelijkheid als je aan het werk bent en hoeverre is die anders als je op een computer werkt in plaats van met je handen?

Lea:
Ik heb het altijd fijn gevonden om een nieuw ambacht uit te proberen. Ik wil mezelf niet beperken tot één ambacht, maar er verschillende combineren en dat omzetten in iets digitaals. Dat vind ik heel leuk en het is een persoonlijke oefening voor me. Hoe kan ik mezelf op die manier ontwikkelen? Hoe kan ik iets nieuws doen wat ik nog niet eerder heb gedaan en iets bijdragen aan dat ambacht?

Denk je veel na over hoe je de geschiedenis combineert met de toekomst?

Lea:
Onbewust doe ik dat wel, maar bewust, nee. Ik vind het gewoon leuk om op ontdekking te gaan.

Nike Design Exploration presenteert de eerste collectie van Every Stitch Considered. ESC verkent ook in de komende seizoenen de toekomst van het vakmanschap. Voor meer werk van Lea klik je hier.

Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo
Nike Design Exploration Artist Spotlight: Lea Colombo

Every Stitch Considered doet zich niet anders voor dan het is: uiterst zorgvuldig overwogen vakmanschap voor het moderne sportieve tijdperk. Zonder pretentie en blakend van ambitie stuwt ESC tijdloze mode de toekomst in. Met gebruik van traditionele kunstvormen en klassieke stijl worden unieke hedendaagse stukken neergezet.