....

Yuka Momiki

Maak kennis met

Yuka Momiki is al zo lang ze zich kan herinneren gek op voetbal. Haar reis begon op de basisschool, toen ze zich aanmeldde bij een lokale club. Op de middelbare school waren haar vaardigheden en reputatie dusdanig gegroeid, dat ze als toptalent werd gezien in Japan. Vandaag is Yuka de ster van het elftal in hun strijd op het wereldpodium. Haar impact gaat echter veel verder dan het veld. Het is haar droom om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te krijgen en om meisjes overal te inspireren.

GET TO KNOW YUKA MOMIKI

VRAAG EN ANTWOORD

Wat vind je zo leuk aan voetbal?

Ik vind voetbal interessant, omdat er zoveel schuil gaat achter een enkel doel. Je hebt goede dagen en slechte dagen, en soms overschaduwen de slechte dagen de lol, maar je motivatie zorgt ervoor dat je doorgaat voor dat ene doel. Ik ben enorm gegroeid door het voetbal en ik heb geleerd te vechten voor mijn doelen en dromen, zowel op als buiten het veld. Daarom prijs ik me echt gelukkig dat er voetbal in mijn leven is.

Waar komt je passie voor het ontwikkelen van vrouwenvoetbal vandaan?

Al sinds de middelbare school heb ik altijd verantwoordelijkheid gevoeld om de aantrekkelijkheid van vrouwenvoetbal te verdedigen. Die passie werd sterker tijdens mijn profcarrière toen ik merkte dat wij veel minder aandacht kregen dan het mannenvoetbal, zelfs wanneer we internationale wedstrijden wonnen. Toen ik ging studeren, wilde ik mijn passie omzetten in actie. Daarom ging ik sportmanagement studeren en schreef ik een scriptie over hoe de situatie van het vrouwenvoetbal kon worden veranderd. Het werd het project waar ik nu mee bezig ben, het Momi-P project, waarin ik strategieën ontwikkel om meer vrouwelijke voetbalfans aan te trekken.

GET TO KNOW YUKA MOMIKI
Hoe wil je de volgende generatie inspireren?

Ik wil een pionier zijn, iemand die nog niet bestaat in het Japanse vrouwenvoetbal. Ik weet dat veel van mijn medespelers vinden dat er iets moet veranderen, maar ze weten niet wat ze eraan kunnen doen. Ik kan het niet allemaal zelf laten gebeuren, maar ik geloof als ik de eerste stap zet, dat we samen momentum kunnen creëren. Ik zie ook veel vergelijkingen tussen de strijd in de sport en de strijd waar alle vrouwen tegenwoordig mee te maken hebben in het leven. Ik wil me inzetten voor deze vrouwen en ik wil dat zij ons ook zien. Ik hoop dat we allemaal kunnen samenwerken, als één groot team.