....
Get To Know Khadija ‘Bunny’ Shaw

Maak kennis met

Khadija 'Bunny' Shaw

De Jamaicaanse Khadija Shaw, beter bekend als Bunny, is klaar voor een fantastisch toernooi deze zomer in Frankrijk. Met haar 22 jaar heeft Bunny al 27 interlands en 32 doelpunten voor het nationale elftal op haar naam staan. In de aanloop naar Frankrijk is zij de leidende doelpuntenmaker in alle kwalificatiewedstrijden van alle landen. Ook heeft ze haar team geholpen om zich als eerste Caribische land te kwalificeren voor een vrouwentoernooi van dit kaliber.

DE FEITEN

Leeftijd: 22

Woonplaats: Spanish Town, Jamaica

School: University of Tennessee

Positie: aanvaller

Schoen: Mercurial Vapor

Favoriete atleet: Serena Williams

Favoriet Jamaicaans eten: Jerk Chicken

Get To Know Khadija ‘Bunny’ Shaw

VRAAG EN ANTWOORD

Hoe ben je begonnen met voetballen?

Toen ik opgroeide, zag ik altijd hoe de jongens op straat voetbalden en ik wilde graag weten wat er zo speciaal was aan die sport. Op een dag vroeg ik mijn vader om een bal voor me te kopen zonder dat mijn moeder dat wist, en ik verborg de bal zodra ze in de buurt was. Als ze wegging, nam ik de bal mee naar buiten en speelde ik er de hele tijd mee. Op een dag vertelde ik haar: "Mam, weet je, ik hou van deze sport en ik wil graag spelen." Ze herinnerde me eraan dat daar geen kansen voor waren hier [in Jamaica]. En toen zei ik: "Mam, je weet het nooit. Misschien ben ik wel degene die iets kan veranderen." Toen ik een studiebeurs kreeg door met het nationale elftal van Jamaica te spelen, zag ze dat ik misschien wel gelijk had.

Hoe heeft het voetbal zich in Jamaica ontwikkeld? Wat zie je als je naar huis gaat?

In de laatste ronde van de kwalificatie kwamen er wat kinderen uit de buurt kijken, jonge meiden en jongens die echt willen voetballen en willen zien hoe het er op het hoogste niveau aan toe gaat. Nadat we het kampioenschap wonnen, gingen we met hen praten. Je kon de lach op hun gezichten en hun blijdschap goed zien. Ze omhelsden ons en zeiden: "We zijn zo trots op jullie. Ga hiermee door want jullie zijn een inspiratie voor ons allemaal." De kwalificatie voor Frankrijk is een nog grotere stap richting de toekomst van het voetbal en sport in het algemeen in Jamaica.

Wat betekent het voor jou dat Jamaica zich heeft gekwalificeerd voor dit toernooi?

Het is een droom die uitkomt. Het opent niet alleen de ogen van Jamaica, maar ook van het Caribisch gebied. Want als wij het kunnen, kunnen andere landen het ook. Het kan nu alleen maar beter worden, want wanneer je naar dit toernooi gaat, doe je ervaring op en word je gezien. Mensen vragen me hoe het voelde toen we ons gekwalificeerd hadden. Dat is niet te beschrijven. Ik viel op m'n knieën op het veld en dacht alleen maar: "Wat is dit? Wat heb ik gedaan?" Nu kan ik er de rest van mijn leven over opscheppen en er elke dag over praten!

Denk je dat jouw rol in de sport geholpen heeft om de grenzen te verschuiven voor toekomstige generaties?

Als jonge kinderen kijken naar wat ik heb meegemaakt en waar ik nu sta, zien ze dat ik veel heb meegemaakt en het me toch is gelukt om dit alles te bereiken. Mensen kunnen van alles zeggen, maar het gaat om wat je doet. Wat ik heb bereikt, komt door hard werken, doorzettingsvermogen en opoffering. Dat is een van de belangrijkste dingen die in de vrouwensport zou kunnen veranderen.