....
In Crystal Dunn's Own Words

In Crystal Dunns eigen woorden: "Ik doe dit voor haar"

"In 2015 tijdens de wereldkampioenschappen had ik een routine. Dan zette ik mijn USA-petje op, trok hem tot net boven mijn ogen en ging naar de dichtstbijzijnde voetbalbar. Daar heb ik gezien hoe mijn vrienden, mijn teamgenoten en mijn helden het wereldkampioenschap wonnen. Met een pet ver over m'n gezicht getrokken zodat niemand me zou herkennen — Crystal Dunn, die niet meespeelde in het winnende vrouwenelftal in 2015 — dat is waar ik een van de grootste overwinningen in de sportgeschiedenis van ons land heb beleefd.

Het enige wat ik wilde was bij die groep horen. Mijn team helpen. Mijn land vertegenwoordigen. Het was zo moeilijk om toen in 2015 dat telefoontje te krijgen, en te horen dat ik niet in het team zou zitten. Het voelde alsof ik juist datgene was kwijtgeraakt wat ik zo geweldig vind aan het aantrekken van het Amerikaanse tenue: mijn land vertegenwoordigen.

In Crystal Dunn's Own Words

Mijn high school was in Rockville Center op Long Island. Dat is een klein stadje vol voetbalfans waar mijn ouders vanuit Queens naartoe zijn verhuisd voordat ik en mijn broer waren geboren. Ik weet nog dat ik, toen ik in het schoolteam voetbalde, ik elke vrijdag door de gangen liep met mijn shirt aan en dat er allemaal mensen enthousiast naar me toe kwamen en zeiden: "We zijn er vanavond bij, Crystal. We kunnen niet wachten!" De prijzen interesseerden me niet. Ik wilde dat de mensen op de tribune, mijn klasgenoten, trots op ons waren. Dat gevoel wilde ik nooit meer kwijtraken. En dit zag ik bij andere atleten ook.


Mijn eerste held was Serena Williams. Zonder twijfel.

Als ik Serena zie, zie ik een zwarte vrouw die record na record vestigt binnen een voornamelijk blanke sport. En als ik haar zie spelen is het moeilijk om niet te denken dat ze op een bepaalde manier ook voor mij speelt. Ook al doet ze dat natuurlijk niet. Ze heeft me ook nog nooit ontmoet. Maar dat is wat de grote atleten doen. Ze spreken je aan. Ze vertegenwoordigen je.

In Crystal Dunn's Own Words

Weet je nog dat ik net vertelde dat ik een pet opzette als ik naar de bar ging zodat ik niet herkend zou worden? Dat was natuurlijk zo, maar er was toch niemand die me herkend zou hebben. Ik vond die pet gewoon mooi. Maar vorig jaar was er iemand in het vliegtuig die me herkende. En dat heeft m'n leven veranderd. Ik zag een meisje van 12 of 13 jaar oud. We hadden even oogcontact en een paar minuten later tikt er iemand op m'n schouder en zegt "Hallo Crystal". Ik antwoord met "Jij ook hallo" en toen kwam het hele verhaal eruit. Ze vertelde dat ze enorm fan van me was. Dat ze het zo geweldig vond om vrouwenvoetbal te kijken en dan met name het Amerikaanse vrouwenelftal. Ze was met haar familie onderweg terug naar Kenia. Ik vroeg of ze misschien een foto wilde en dat wilde ze graag. Toen hebben we een selfie gemaakt en ging ze terug naar haar stoel.

In Crystal Dunn's Own Words

Een paar minuten later tikt ze weer op m'n schouder en zegt: "Hoi Crystal. Sorry, maar ik was net helemaal vergeten om je een briefje te geven dat ik heb geschreven. Maar je mag hem pas openmaken als ik weer op m'n stoel zit. Beloofd?" "Dat beloof ik." Toen ik het briefje openvouwde stond daar dat ik haar inspireerde omdat er niet veel meiden zijn zoals zij en ik die voetballen op televisie. Dat greep me echt aan. Pas lang daarna realiseerde ik me dat ik destijds op een stad van 10.000 mensen het enige zwarte meisje was dat voetbalde. Dat voelde raar.

En dan zit er een paar rijen achter me een meisje uit Kenia dat naar me toe komt en zegt dat wat ik in m'n leven doe belangrijk is voor haar. Dat doet me echt wat.

Als ik het Amerikaanse tenue aantrek, doe ik dat voor mijn familie en voor mijn land. Maar nu zie ik in dat ik het ook doe voor alle Amerikaanse meisjes die, als ze naar het vrouwenelftal kijken, iemand willen zien die op hun lijkt en wiens achtergrond hen aanspreekt. Ik doe het voor de meisjes die iets van zichzelf willen zien als ze de televisie aanzetten. Deze zomer? Dan ben ik op tv."

In Crystal Dunn's Own Words

Droom met ons mee

Droom in de nieuwste fangear mee met Crystal en het hele Amerikaanse vrouwenelftal tijdens het toernooi van deze zomer.