Uitgelicht: Alyssa Carson

Ruimte om te dromen

Alyssa Carson: ruimte om te dromen

Op een koude wintermorgen in Vasquez Rocks in Californië komt een witte SUV aanrijden. De passagier, Alyssa Carson, zou liever landen op een planeet 54,5 miljoen kilometer hiervandaan. Dankzij de onvoorwaardelijke steun van haar vader Bert bereidt Alyssa zich al sinds haar zevende voor om als een van de eerste mensen naar Mars te reizen. Als 19-jarige eerstejaarsstudent is haar droom tastbaarder dan ooit.

Op deze plek in de woestijn, waar het terrein enigszins doet denken aan de rode planeet, stapt Alyssa uit met schoenen die er best futuristisch uitzien. De nieuwe Air Max 2090 is ontworpen met het oog op de toekomst. Hoe ziet het leven er over 70 jaar uit?

Toen we deze shoot deden, leek het idee om onbekend terrein te verkennen aantrekkelijk. Nu verkennen we allemaal het onbekende. Hoewel de wereld sinds het begin van dit jaar drastisch is veranderd, voelt Alyssa's boodschap om dromen werkelijkheid te laten worden tijdloos aan.

Alyssa Carson: ruimte om te dromen

Waar is je liefde voor de ruimte ontstaan?

Alyssa: Ik was volgens mij ongeveer zeven of acht toen ik tijdens mijn eerste ruimtekampen voor het eerst het Space Center (museum voor ruimtevaart) binnenliep en levensgrote raketten zag. Ik herinner me het gevoel dat ik omgeven was door zoveel mensen die in de ruimte geïnteresseerd waren. Ik vond alle activiteiten leuk, van de simulators tot het bouwen van raketten.

Bert: We ontdekten het ruimtekamp per toeval. We waren aan het rijden en zagen een uithangbord voor het US Space & Rocket Center. Ze nam wat foldertjes over het ruimtekamp mee en ze bleef maar zeggen dat ze wilde gaan.

Alyssa Carson: ruimte om te dromen

Iemand die je heeft geholpen is Sandra Magnus, een Amerikaanse astronaut. Welk advies gaf ze?

Alyssa: Ik heb Sandra ontmoet op het Sally Ride-festival. Dat is een evenement waar meisjes worden aangemoedigd om zich met wetenschap bezig te houden. Ze vertelde me dat toen ze ongeveer negen jaar oud was, ze interesse kreeg om astronaut te worden, en dat bleef me bij. Ik had een rare droom die niet realistisch leek, maar zij liet me beseffen dat mijn leeftijd er niet toe deed.

Bert: Ik vertel mensen voortdurend dat het voorbestemd is. Ik heb het gevoel dat Alyssa naar Mars gaat omdat er dingen met haar zijn gebeurd die normaal gesproken niet gebeuren, zoals dat gesprek.

Alyssa Carson: ruimte om te dromen

Je hebt al eerder gezegd dat er meerdere manieren zijn om astronaut te worden. Wat betekent het om voorloper te zijn?

Alyssa: Wat ongelooflijk is aan deze carrière, is dat je niet precies hetzelfde hoeft te doen als wat ik heb gedaan, maar dat we toch misschien op dezelfde plaats terechtkomen. Of je nu geneeskunde, wetenschap of vliegen leuk vindt, je kunt uiteindelijk astronaut worden. Ik vind het geweldig dat kids kunnen zien wat ik doe, en hopelijk kan ik ze inspireren om vergelijkbare dromen na te streven.

Alyssa Carson: ruimte om te dromen

Alyssa, heb je een specifiek advies voor jonge mensen die hun dromen proberen waar te maken?

Alyssa: Iets vinden wat je interesseert, is altijd de eerste stap en zodra je het hebt gevonden, moet je erover praten. Je moet open zijn, want je weet nooit waar kansen vandaan kunnen komen. Tot slot moet je je droom door niemand laten afpakken. Ik geloof dat als je echte passie hebt voor je droom, je die kunt waarmaken.

Over 70 jaar wonen we misschien wel op Mars in een kolonie die door Alyssa is begonnen. Voorlopig kun je de verre toekomst beleven met de Air Max 2090.