Kan een vegan dieet volstaan voor ambitieuze sporters?

Coaching

In nieuwe onderzoeken worden hardlopers die alleen plantaardige voeding eten vergeleken met hardlopers die wel vlees eten.

Laatste update: 6 april 2021
Is een veganistisch eetpatroon voldoende voor hardlopers?

De meeste atleten zijn heel bewust bezig met wat ze in hun lichaam stoppen. Niet alleen omdat je door het verkeerde voedsel soms 'ongewenst gas geeft' tijdens je work-out, maar ook omdat het juiste voedsel je van de brandstof voorziet om PR's te behalen en je herstel bevordert. Iedereen heeft wel een mening over of planten wel de eiwitten leveren die spieren repareren en of een dieet zonder vlees de nodige brandstof kan leveren voor bepaalde vormen van sport. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition werd één ding in ieder geval duidelijk: een vegan dieet heeft geen negatief effecten op je prestaties.

De Duitse onderzoekers wierven 76 recreatieve hardlopers, zowel mannen als vrouwen. Deze deelnemers beschouwden zichzelf als omnivoor (ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel), lacto-ovo-vegetariër (ze eten plantaardig voedsel, eieren en melkproducten, maar geen vlees en vis) of vegan (ze eten niets dat afkomstig is van dieren). De proefpersonen ondergingen een gecontroleerde test op een fietsergometer om te achterhalen hoeveel vermogen zij maximaal konden leveren. Op deze manier wordt gemeten hoe hard ze kunnen werken en hoelang. Na een warming-up van 6 minuten met een weerstand van 50 watt, wat qua moeite een 1 of 2 is op een schaal van 1 tot 10, werd de weerstand per minuut met 16,5 watt verhoogd totdat de proefpersoon niet meer in staat was om door te fietsen.

En, welke groep presteerde het best? Alle proefpersonen waren na ongeveer 20 minuten uitgeput. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er geen verschil is in het maximale inspanningsniveau dat omnivoren, lacto-ovo-vegetariërs en veganisten kunnen volhouden.

"De inspanningstolerantie van recreatieve hardlopers staat los van hun dieet zolang een proefpersoon voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt", aldus Josefine Neble, medeauteur van het onderzoek en postdoctoraal onderzoeker bij het Institute of Food Science and Human Nutrition aan de Leibniz Universität in het Duitse Hannover.

"De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er geen verschil is in het maximale inspanningsniveau dat omnivoren, lacto-ovo-vegetariërs en veganisten kunnen volhouden."

De proefpersonen aten zeer verschillende maaltijden in de 24 uur voorafgaand aan de test. De veganisten kregen bijvoorbeeld meer koolhydraten, vezels, magnesium, ijzer, foliumzuur en vitamine E, maar minder vet en vitamine B12 binnen dan zowel de vleeseters als de lacto-ovo-vegetariërs. Zolang zij echter dezelfde hoeveelheid kwaliteitscalorieën binnenkregen, beschikten de lacto-ovo-vegetariërs en veganisten net als de vleeseters over de nodige brandstof om te sporten, vertelt Nebl.

Voor het eerst gepubliceerd: 6 april 2021

Gerelateerde verhalen

Wat te eten voor topprestaties

Coaching

De basis: wat te eten voor optimale performance

Hacks voor maaltijdbereiding maken gezond koken makkelijk en leuk

Coaching

De 'Ik heb geen zin om te koken'-kookgids

Heb ik meer ijzer nodig in mijn dieet?

Coaching

Het megamineraal dat je misschien mist

De invloed van suiker op je lichaam

Coaching

Alle suikers zijn hetzelfde, toch?

De invloed van herstellen op je immuunsysteem

Coaching

Hoe herstel je immuunsysteem beïnvloedt