De voordelen van plyometrische oefeningen

Sporten en activiteiten

Til je work-outs naar een hoger level met deze oefeningen.

Laatste update: 4 april 2024
Leestijd: 6 min.
De voordelen van plyometrische oefeningen

Heb jij je ooit afgevraagd hoe professionele atleten zoveel kracht kunnen genereren? Kijk dan eens naar plyometrie ('plyo', oftewel sprongkrachttraining). Dit is een veeleisende high-impact trainingsvorm die bestaat uit snelle, explosieve bewegingen, zoals box jumps, squat jumps en voorwaartse sprongen. Lees hieronder meer over plyo, een trainingsvorm waarover Nike Well Collective Coach David Carson zegt dat het "de beste krachtoefeningen zijn die je kunt doen".

Wat is een plyometrische training nu precies?

Plyometrie is een soort kracht- en conditietraining. De term staat voor het vermogen van het lichaam om snel grote hoeveelheden kracht te produceren, volgens de National Academy of Sports Medicine. Deze trainingen werden jaren geleden voor het eerst toegepast door Oost-Europese atleten, maar worden tegenwoordig regelmatig gebruikt om de explosieve kracht van andere sporters te vergroten, met name basketbal-, volleybal-, tennis- en honkbalspelers. "Met deze plyometrische oefeningen train je je snelle spiervezels en het vermogen van je lichaam om te versnellen vanuit een stilstaande positie. Dit komt vooral van pas bij activiteiten zoals sprinten en olympisch gewichtheffen", zegt Nike Well Collective Coach Betina Gozo.

De voordelen van plyometrische oefeningen

Hoe werkt het?

Met plyometrische bewegingen wordt het samenspel van de drie verschillende spiercontracties bedoeld, oftewel de stretch shortening cycle (SSC):
  • Excentrische contractie (de spier wordt verlengd of gerekt): in deze fase worden de spieren voorbereid op een verlengende beweging en slaan ze energie op. Dit is de beweging die basketbalspelers maken als zij hun knieën buigen en hun armen laten zakken voordat ze een rebound maken.
  • Transitiefase: tijdens deze korte pauze stabiliseren de spieren zich en bereiden ze zich voor om de opgeslagen energie door te geven. Hoe korter de pauze hoe krachtiger de beweging. De plyometrische training is er daarom op gericht de duur van deze fase van de cyclus te verkorten.
  • Concentrische contractie (een verkortende beweging): spieren maken energie vrij om een explosieve beweging te starten, zoals basketballers dit doen als ze naar de basket springen.

Wat zijn de voordelen van plyometrische oefeningen?

Plyometrische training verbetert de prestaties van atleten en helpt het lichaam om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Met deze oefeningen maak je je spieren sterker en verbeter je de bewegingen die zo belangrijk in bepaalde sporten zijn (zoals gooien, slaan, springen en rennen), legt Carson uit. Volgens de NASM is plyometrie met name nuttig in het verbeteren van de verticale spronghoogte; hoe ver je kunt springen; de loopsnelheid en wendbaarheid; en gooi- en slagsnelheid.

Omdat plyo-oefeningen makkelijk thuis kunnen worden gedaan en tot een beter evenwicht en grotere wendbaarheid leiden, kunnen ze ook je functionele bewegingen verbeteren. Plyometrische oefeningen zijn heel nuttig om de algemene stabiliteit tijdens dagelijkse activiteiten te verbeteren. Door plyometrische oefeningen aan je work-outroutine toe te voegen, verbeter je ook je botdichtheid. Deze botdichtheid neemt namelijk in versnelde mate af naarmate we ouder worden, zegt Carson. Hoewel Carson zegt dat plyometrische oefeningen de hartslag verhogen, mogen ze strikt gesproken niet als cardio-oefeningen worden beschouwd: "Als je te snel te veel doet, raak je geblesseerd en kun je ook je favoriete work-outs niet meer doen."

Wat zijn de verschillende soorten work-outs?

Hoewel de meeste mensen plyometrische oefeningen associëren met bewegingen voor het onderlichaam (zoals jumping jacks en squat jumps), zijn er ook heel geschikte plyo-oefeningen voor het bovenlichaam (zoals slams met de medicine ball, plyometrische push-ups en chestpasses). Carson onderscheidt vier verschillende plyobewegingen:

Bilateraal

Met deze oefeningen gebruik je beide benen tegelijkertijd. Carson noemt ze "een geweldige introductie tot plyometrie" en een "veilige oefening om mee te beginnen". Voorbeelden: jumping jacks en op de plaats springen met beide voeten.

Unilateraal

Bij deze oefeningen gebruik je maar één been tegelijk. Ze zijn geschikt voor iedereen (maar vooral voor hardlopers) en helpen bij het identificeren en corrigeren van onbalansen in het onderlichaam, zegt Carson. Voorbeelden: jumping jacks met afwisselende voeten en op de plaats springen met één voet.

Uitgebreid

Deze bewegingen hebben een lagere intensiteit en bereiden het lichaam voor op andere activiteiten, zoals hardlopen. Ze kunnen langer worden volgehouden. Voorbeelden: jumping jacks, touwtjespringen, sprongen op zijn plaats en lineaire sprongen op één been (zoals een plyobox-sprong op één been).

Intensief

Deze oefeningen met een hogere intensiteit "moeten met zorg uitgevoerd worden, met voldoende rustpauzes ertussendoor", waarschuwt Carson. Hij voegt toe: "Je voert ook niet 10 minuten achter elkaar een maximale deadlift uit." Voorbeelden: box jumps, squat jumps, split jumps, multidirectionele sprongen, meerdere lineaire sprongen (zoals een ononderbroken set plyobox-sprongen) en dunks met een basketbal.

De voordelen van plyometrische oefeningen

De moeilijkheidsgraad verhogen na verloop van tijd

Volgens de NASM ligt in een plyometrisch trainingsprogramma de nadruk in het begin meestal op stabilisatie, daarna op spierkracht en daarna op vermogen. Begin met eenvoudigere, stabielere en vrij vertrouwde bewegingen waar je alleen je lichaamsgewicht voor gebruikt, zoals step-ups/step-downs op een lage box of bank.

Als je deze bewegingen eenmaal onder de knie hebt, kun je de moeilijkheidsgraad en complexiteit geleidelijk opvoeren en overschakelen naar bewegingen waar je minder bekend mee bent en die minder stabiel zijn. Wil je meer uitdaging, dan kun je gewichten toevoegen, de snelheid en impactkrachten verhogen (bijvoorbeeld door over obstakels te springen) en de hellingen en bewegingsrichtingen variëren. Overweeg samenwerking met een personal trainer of sportfysioloog om samen een programma op te stellen en je houding goed te krijgen.

Wat zijn de beste schoenen voor plyometrische oefeningen?

Omdat plyometrische training je gewrichten zwaar belast, is het verstandig om goed ondersteunende schoenen te dragen. Kies voor trainingsschoenen met ondersteuning voor de voetholte en enkel en voldoende demping om de schok van harde landingen op te vangen. De voorkeur gaat uit naar een platte in plaats van een verhoogde zool, om je stabiel te houden, en de zool moet gemaakt zijn van rubber voor optimale grip. Daarnaast moeten plyometrische schoenen goed ventileren om het zweet van je high-impact work-outs te helpen absorberen. Koop een van deze schoenen en begin met je trainingsschema.

De voordelen van plyometrische oefeningen

Pas op:

Plyometrische work-outs zijn uitermate blessuregevoelig. Ze kunnen zeker voor sterkere spieren zorgen, maar kunnen je spieren ook overbelasten en tot vervelende blessures leiden. Neem zoals altijd contact op met je huisarts voordat je een nieuwe vorm van lichaamsbeweging aan je routine toevoegt.


Tekst: Dina Cheney

De voordelen van plyometrische oefeningen

Beweeg dagelijks met Nike Training Club

Gratis begeleiding van trainers en experts om je lichaam en geest te versterken.

Voor het eerst gepubliceerd: 6 februari 2024

Gerelateerde verhalen

Tendinitis vs. tendinose: voorkomen en behandelen

Gezondheid en wellness

Heb je tendinitis of tendinose? Zo weet je het verschil

De voordelen van cardio vs. krachttraining

Sporten en activiteiten

De voordelen van cardio vs. krachttraining

Wat zijn compressielaarzen, en hoe werken ze?

Gezondheid en wellness

Wat zijn compressielaarzen, en hoe werken ze?

De work-outroutine voor beginners die je moet uitproberen, volgens een personal trainer

Sporten en activiteiten

Wil je een fitnessroutine opbouwen? Probeer deze door trainers aanbevolen work-out voor beginners

8 tricep-oefeningen om sterke armen te krijgen volgens trainers

Sporten en activiteiten

8 tricep-oefeningen voor sterke bovenarmen, volgens trainers