Wat is een trappenloop?

Sporten en activiteiten

Dit type wedstrijd is de ultieme race naar de top.

Laatste update: 19 april 2024
Leestijd: 4 min.
Wat is een trappenloop?

Kruis een wandelaar die de top van een steile berg bereikt met een sprinter die een sprint van 40 meter wint, en je hebt de bevredigende en uitdagende sport trappenlopen. Bij verticaal hardlopen, traplopen of trapracen, zoals het ook wel wordt genoemd, ga je hardlopend omhoog in door de mens gemaakte constructies, meestal interne trappenhuizen van wolkenkrabbers. In de wereldwijde sport beklimmen atleten elk jaar iconische gebouwen en krijgen ze de ultieme beloning van een panoramische uitzicht na de wedstrijd (en soms ook prijzengeld). Dit is wat je moet weten om te beginnen met deze georganiseerde sport die helemaal draait om cardiovasculaire beweging met hoge intensiteit.

Wat is trappenlopen?

Atleten rennen niet over een weg, maar sprinten naar boven in hoge gebouwen. Tot deze korte, georganiseerde races behoren onder andere sprints van één ronde, rondes van een 750 meter en rondes van 1,5 kilometer, waarbij deelnemers meestal alleen worden getimed tijdens het klimmen.

Wat zijn de voordelen van trappenlopen?

Verticaal hardlopen is een rigoureuze en efficiënte work-out voor het hele lichaam en biedt veel voordelen, waaronder het opbouwen van kracht. "Traplopen is met name goed voor de kracht van je dijspieren, bilspieren, hamstrings en kuiten", zegt Nike Wellness Coach Courtney Fearon.

Het is meer dan een zware work-out voor het onderlichaam. "Je corespieren en hart en longen maken ook overuren, omdat de helling van trappen een grote uitdaging vormt en je cardiovasculaire systeem meer belast dan andere cardio-activiteiten die je met dezelfde intensiteit doet", zegt Fearon. Volgens een onderzoek uit 2005, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, verhoogden vrouwen die traplopen om te sporten hun VO2-max (de hoeveelheid zuurstof die het lichaam opneemt en gebruikt tijdens het sporten) met 17,1 procent. (Over het algemeen betekent een hogere VO2-max een betere lichamelijke conditie.)

In de praktijk heb je voor trappenlopen geen speciale apparatuur nodig. Je verbrandt sneller meer calorieën dan bij andere cardiotrainingen, zoals joggen.

Hoe train je voor trappenlopen?

"Door dezelfde principes te gebruiken als die voor andere vormen van hardlopen, kun je een gevarieerd programma samenstellen", zegt Fearon. Denk aan intervaltrainingen, langzame, lange conditietrainingen, beklimmingen op snelheid met langere herstelperiodes tussen de inspanningen, en weerstandstraining om spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, voegt hij toe. Naast het trainen van je onderlichaam (bijvoorbeeld met squats, lunges en step-ups), kun je ook aandacht besteden aan je bovenlichaam (denk aan push-ups, rows, arm raises en curls). Jezelf via trapleuningen omhoog hijsen activeert immers de push-pull-spieren.

Om je voor te bereiden op verticale runs, train je op loopbanden met hoge hellingen, ga je traplopen, en maak je wandeltochten over trappen en steile hellingen, de hoogte in. Naarmate je meer vaardigheden opbouwt, verhoog je geleidelijk je verticale kilometers, zoals je zou doen als je traint voor een marathon.

Hoe bereid je je voor op een traploopwedstrijd?

Naast een maandenlang trainingsplan, moet je je ook in de weken en dagen ervoor voorbereiden. Zorg voor voldoende rust, brandstof en hydratatie (inclusief elektrolyten), adviseert Fearon. Trek op de wedstrijddag ventilerende en vochtafvoerende materialen aan om tijdens het klimmen je zweet te absorberen.

Wat is een trappenloop?

Waar kan ik aan een wedstrijd meedoen?

Heb je er ooit van gedroomd om Singapore te bezoeken of ben je nog niet in Italië geweest? Overweeg een 'runcation', waarbij je wedstrijden combineert met traditioneel toerisme. Als eerbetoon aan de geschiedenis van deze sport, kun je de Eiffeltoren bezoeken (vermoedelijk de locatie van de eerste traploopwedstrijd in 1905). Of kies uit andere opmerkelijke gebouwen waar elk jaar wel honderden wedstrijden worden georganiseerd. Een volledige lijst met internationale evenementen vind je bij het Vertical World Circuit en de Tower Running World Association. Tower Running USA verzamelt informatie over wedstrijden in de VS. Hier is een greep uit wolkenkrabbers waar traploopwedstrijden worden georganiseerd.

  • Empire State Building (New York City): Empire State Building Run-Up
  • Swissotel The Stamford Singapore (Singapore): Swissotel Vertical Marathon
  • Willis Tower (Chicago): SkyRise Chicago
  • Eiffeltoren (Parijs, Frankrijk): La Verticale de la tour Eiffel®
  • KL (Menara) Tower (Kuala Lumpur, Maleisië): KL Tower International Towerthon
  • Taipei 101 (Taipei, Taiwan): Taipei 101 Run Up
  • De Abeno Harukas (Osaka, Japan): Harukas Skyrun Beyond
  • Allianz Tower (Milaan, Italië): De Allianz Vertical Run
  • Tower 42 (Londen, Engeland): Vertical Rush

Tekst: Dina Cheney

Voor het eerst gepubliceerd: 19 april 2024

Gerelateerde verhalen

Zo vind je je optimale hardlooptempo, volgens Nike coaches

Sporten en activiteiten

Zo vind je je optimale hardlooptempo, volgens Nike coaches

De geschiedenis van de Pegasus

Productnieuws

De geschiedenis van de Pegasus

De beste neutrale hardloopschoenen van Nike

Koopgids

De beste neutrale hardloopschoenen van Nike

Wat is het verschil tussen hardloopschoenen en wandelschoenen?

Koopgids

Wat is het verschil tussen hardloop- en wandelschoenen?

Zo kies je hardloopschoenen

Koopgids

Zo kies je hardloopschoenen