Ga door naar content (druk op enter).
Atleten*

Geboortegrond: zo eert deze cricketspeler uit New York zijn Caribische afkomst

Toen Derick Narine van Guyana naar New York verhuisde, nam hij zijn liefde voor cricket en de cricket-community mee.

Snapshots: Familie, cricket en saamhorigheid met Derick Narine 

Snapshots is een fotoserie die atleten overal ter wereld laat zien in hun eigen omgeving.

Vanaf het moment dat hij een slaghout kon vasthouden, was Derick Narine geobsedeerd door cricket. Als tiener kwam hij uit voor zijn land, Guyana. Toen hij aan het begin van zijn middelbare schooltijd naar New York verhuisde, volgde zijn eerste kampioenschap met zijn team. Maar Dericks band met de sport gaat verder. Cricket zit hem in het bloed: steeds als hij het veld op loopt, voelt hij zich verbonden met generaties voorouders die ook cricket speelden.

Op cricketveld Baisley Pond Park in Jamaica, Queens, vertelt Derick ons over hoe cricket spelen in New York verschilt van het cricket in Guyana, en hoe, ondanks alles, de sport mensen altijd weet te verbinden.

Hoe kwam je met cricket in aanraking?

Mijn voorouders werden als slaven [naar Guyana] gehaald vanuit India om in de suikerindustrie te werken. Cricket komt oorspronkelijk uit India (en Engeland), dus als je daarvandaan komt, moet je de sport kunnen spelen of er in elk geval genoeg kennis van hebben. Toen [mijn voorouders] naar Guyana kwamen, werd het van generatie op generatie overgedragen. Zodra je een stuk slaghout vast kunt houden, nemen ze je mee naar het park om te leren spelen. Je begint in je eigen dorp. Van daaruit groei je door naar het district. Ik speelde en groeide door tot het nationale niveau. Toen ik 16 was, speelde ik voor Guyana.

Snapshots: Familie, cricket en saamhorigheid met Derick Narine 
Snapshots: Familie, cricket en saamhorigheid met Derick Narine 

Je verhuisde naar New York om naar de middelbare school te gaan. Hoe was dat?

Ik had er echt zin in. Alles wat je op tv ziet, in films, dat was hier. En toen ik hier kwam, was alles anders, zeker in Queens wonen. Ik dacht dat we een huis zouden krijgen met een mooie tuin en zo, maar alles zit zo op elkaar gepakt. Dat had ik me niet zo voorgesteld.

Dacht je dat je in New York cricket zou kunnen spelen?

Ik had niet echt verwacht om cricket te spelen, want ik had nog nooit gehoord dat er [in de VS] cricket werd gespeeld. Een van mijn oude buurjongens in Guyana vertelde me dat ze op de John Adams High School, waar ik naartoe ging, een cricketteam hadden. Ik deed mee aan de selectiewedstrijden en de coach [maakte me] aanvoerder. We werden kampioen. Het was de eerste keer dat de school kampioen werd.

Snapshots: Familie, cricket en saamhorigheid met Derick Narine 

Hoe is de sfeer in Queens? Wordt er over en weer veel getreiterd?

Het ligt eraan tegen wie je speelt. Tegen spelers uit India... nou ja, die zeggen niet zoveel, en zelfs als ze iets zouden zeggen — mijn voorouders komen uit India, maar ik spreek de taal niet dus ik zou het niet begrijpen. Spelers uit Jamaica willen nog wel eens met een vloek uit de hoek komen. Maar ze moeten dat wel zo doen dat de scheids het niet hoort, want je kunt ervoor bestraft worden. We trekken ons er niets van aan, want we kunnen hetzelfde terugzeggen. Maar soms raakt het je toch, bijvoorbeeld als je gefocust bent op verdedigen en alleen de bal wilt tegenhouden zodat je medespeler kan slaan.

Hoe zijn de velden in New York?

We spelen overal. De velden in Kissena [Flushing, Queens] zijn het ergst. Er zitten zoveel gaten achter de slagplaats. En er is een grote vijver, dus als de wicket keeper een bal mist, dan komt die in het water terecht. Dan moet je die er met een stok weer uit vissen, en de bal zuigt zich dan vol water en zwelt op.

"Ondanks alles wordt er nog steeds cricket gespeeld."

Hoe ziet de cricket-community eruit?

Na de wedstrijd komt het [andere] team je feliciteren. Zo van "Yo, jij speelt goed. Mag ik je toevoegen op Facebook? Hoe heet je op Instagram? Dan kun je me tips geven." En bij belangrijke wedstrijden komt iedereen ons aanmoedigen. Cricket brengt veel mensen samen. Ondanks alles wordt er nog steeds cricket gespeeld.

Gerelateerde verhalen

Mexicaanse rugbyspeler María Pruijn overstijgt alle verwachtingen

Atleten*

Afrekenen met stereotypes: een Mexicaanse rugbyspeelster overtreft verwachtingen

Snapshots: Saamhoorigheid vinden via netball met Maggi Gao 

Atleten*

Netball in Brooklyn: saamhorigheid vinden op het veld

Snapshots: De Garate-tweeling domineert handbal 

Atleten*

Wonder Twins: maak kennis met de tweeling die heerst in het Amerikaans handbal in New York

Snapshots: Op jacht naar adrenaline met Leonora Manzano  

Atleten*

Op jacht naar adrenaline: Leonora Manzano leefde er vol op los tot ze hardlopen ontdekte

Ontmoet Lamine Conté — de nieuwste filmmaker van het Parijse straatbasketbal 

Atleten*

Basketbal in beeld: dit is de nieuwste filmer van streetball in Parijs