De beste Nike schoenen voor HIIT-work-outs

Koopgids

Als je de intensiteit van je work-outs opvoert, heb je schoenen nodig die het tempo kunnen bijhouden.

Laatste update: 14 mei 2024
Leestijd: 4 min.
De beste Nike schoenen voor HIIT-work-outs

Het toevoegen van high-intensity intervaltraining (HIIT) aan je work-outprogramma kan tal van voordelen opleveren. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat HIIT goed kan zijn voor je nachtrust, conditie en emotionele welzijn. Maar ook de schoenen die je draagt kunnen voordelen bieden. Denk aan: betere prestaties en minder kans op blessures.

Dit type work-out draait om korte oefeningen met hoge intensiteit in combinatie met korte rustperiodes. Daarom zijn de beste schoenen voor HIIT schoenen die ontworpen zijn om het maximale te halen uit de oefening waar je je het meest op focust.

Dat kunnen herhaalde high-impact bewegingen zijn, zoals sprinten, of functionele fitness met veel sprongen. Voor een HIIT-work-out met voornamelijk krachtoefeningen kun je het beste schoenen dragen die gemaakt zijn voor stabiliteit in plaats van wendbaarheid. In dit artikel vind je een aantal belangrijke HIIT-elementen, en de beste schoenen van Nike om te overwegen.

De beste schoenen voor sprongen

Intervaltraining met box jumps, burpees, jump squats, jumping jacks of touwtjespringen: het maakt niet uit in welke richting of hoe hoog je springt, een schoen die je ondersteunt bij het afzetten en landen is essentieel.

Crosstrainingsschoenen met demping in de middenzool beschermen je voetholtes tegen impact tijdens het landen, en bieden ook voldoende grip voor oefeningen in verschillende richtingen, bijvoorbeeld als je jump squats doet en daarna zijwaartse lunges.

Bekijk voor dat soort veelzijdigheid de Nike Versair en Nike In-Season TR 13 voor dames en de Nike Zoom TR 1 en Nike In-Season TR 13 voor heren. Deze Nike schoenen zijn multifunctioneel ontworpen, zodat je kunt afwisselen tussen high-impact en low-impact zonder af te remmen.

De beste schoenen voor kracht

Niet bij alle HIIT-sessies wordt er gesprongen en gesprint. In sommige work-outs wordt de nadruk gelegd op krachttraining met intensieve intervallen, en daarvoor heb je voldoende stabiliteit nodig en een stevige pasvorm. Deze opties van Nike bieden nog steeds ondersteuning en demping, en hebben het extra voordeel dat ze langer meegaan.

Een van de beste schoenen voor HIIT-work-outs die de nadruk leggen op kracht is de Nike Metcon 9. Deze schoen heeft een Hyperlift plaat in de hak voor betere stabiliteit en een verlengde rubberen rand aan de zijkant zodat je elk soort touw kunt beklimmen.

Daarnaast is er de Nike MC Trainer 2, ontworpen voor veelzijdigheid, stabiliteit en stevigheid. De platte zool is breder rond de hak om je voet te stabiliseren tijdens het gewichtheffen. Dankzij het dunnere profiel aan de voorkant kun je gemakkelijk overschakelen naar snelheidsoefeningen.

De beste schoenen voor HIIT en sprinten

Als je HIIT-sessie draait om sprints tijdens intense intervallen, is het belangrijk om schoenen te hebben die je ondersteunen bij het afzetten. Daarnaast moeten ze multidirectionele ondersteuning bieden voor andere bewegingen. Tijdens het sprinten wil je je namelijk snel kunnen afzetten en plotselinge bewegingen kunnen maken, maar tegelijkertijd wil je voorkomen dat je van schoenen moet wisselen als de volgende oefening touwtjespringen of grapvine-bewegingen is.

Een ideale schoen is de Nike Flex Experience Run, met groeven in de buitenzool voor optimale flexibiliteit van de voet en een licht design waarin je je vrij kunt bewegen en tegelijkertijd stabiliteit en ondersteuning krijgt. Ook de Nike Flex Control 4 is een lichte optie, met een flexibel bovenwerk en een bandje over de middenvoet voor stabiliteit.

Over het algemeen geldt: wat voor soort HIIT-work-outs je ook doet, om het meeste uit je HIIT-sessie te halen, moet je ervoor zorgen dat je schoenen meerdere soorten bewegingen en plotselinge veranderingen in acceleratie aankunnen.

Veelgestelde vragen

Waarom heb je voor HIIT andere schoenen nodig?

Elke activiteit heeft een uniek bewegingspatroon dat ondersteund moet worden. Daarom draag je bij het lopen van een marathon andere schoenen dan bij basketbal of powerliften. Omdat bij HIIT verschillende soorten bewegingen in één sessie samenkomen, moeten je schoenen ze allemaal ondersteunen en voldoende stabiliteit bieden.

Kan ik hardloopschoenen dragen voor HIIT?

Hardloopschoenen zijn ontworpen om grip en demping te bieden bij voorwaartse bewegingen. Ze hebben meestal ook een grotere offset tussen hiel en teen, om de impact op de hiel bij herhaalde bewegingen te minimaliseren. Als je tijdens je HIIT-work-out meerdere periodes sprint, zijn hardloopschoenen waarschijnlijk geschikt. Maar als je crosstraining doet waarbij sprongen, zijwaartse bewegingen en krachtoefeningen aan bod komen, heb je HIIT-schoenen nodig die zijn gemaakt voor meer wendbaarheid en een kleinere offset.

Tekst: Elizabeth Millard

Voor het eerst gepubliceerd: 10 mei 2024

Gerelateerde verhalen

Beste schoenen van Nike voor gewichtheffen

Koopgids

Beste schoenen van Nike voor gewichtheffen

De beste Nike schoenen voor deadlifts

Koopgids

De beste Nike schoenen voor deadlifts

Tips om de juiste trainingsschoenen voor jou te vinden

Koopwijzer

De beste schoenen voor de sportschool, door Nike

Beste Nike schoenen voor touwtjespringen

Koopgids

Beste Nike schoenen voor touwtjespringen

Nike's beste basketbalschoenen voor guards

Koopgids

Nike's beste basketbalschoenen voor guards