Nike onthult Aerogami, een nieuwe kledingtechnologie met aanpasbare ventilatie

Productnieuws

Deze innovatieve ventilerende kleding bevat splitjes die op vocht reageren. In contact met zweet gaan ze vanzelf open en dicht.

Laatste update: 11 april 2024
Leestijd: 3 min.
Nike onthult Aerogami, een nieuwe kledingtechnologie met verstelbare ventilatie

Originele content gepubliceerd op: 26 juni 2023

Wat je moet weten:

  • Nike Aerogami is een nieuwe technologie voor performancekleding die atleten extra ventilatie biedt wanneer ze dat het hardst nodig hebben.
  • Het eerste item met dit aanpasbare ventilatiesysteem is het Nike Run Division Aerogami jack. Het biedt ventilatie naar behoefte dankzij extra luchtcirculatie op het moment dat de reactieve splitjes in contact komen met zweet.

Om hardlopers te helpen hun lichaamstemperatuur beter te reguleren, hebben experts uit het Nike Explore Team en Nike Sport Research Lab (NSRL) een nieuwe technologie voor performancekleding ontwikkeld: Nike Aerogami.

Het team wilde een product creëren dat direct reageert op het lichaam van de atleet wanneer deze opwarmt, zweet en weer afkoelt. Het Nike Run Division Aerogami jack, het eerste product dat is gemaakt met Nike Aerogami, is voorzien van een aanpasbaar ventilatiesysteem dat vanzelf opent wanneer het in contact komt met zweet op het lichaam.

(Gerelateerd: De 6 meest comfortabele hardloopschoenen van Nike)

Hoe werkt Nike Aerogami?

Een reeks mini-splitjes is voorzien van een laagje dat op vocht reageert en vanzelf opent wanneer het in contact komt met zweet op de huid. Het zorgt daarmee voor extra luchtcirculatie en ruimte zodat het zweet kan verdampen.

Wanneer het lichaam afkoelt en het zweet opdroogt, sluiten de splitjes weer.

Het nieuwe Nike Run Division Aerogami jack is uitgerust met het ventilatiesysteem op de borst en de bovenrug: twee plekken waar hardlopers het warmst worden en het meest gaan zweten.

Op basis van tests in het NSRL en datavisualisatie van hitte- en zweetplekken bij hardlopers, is de plaatsing van de splitjes anders bij dames- en herenjacks om aan de verschillende behoeften te voldoen. Zo zitten de splitjes op het damesjack bijvoorbeeld ter hoogte van de sport-bh.

"We weten dat veel hardlopers het vaak te warm krijgen en zich oncomfortabel en afgeleid voelen wanneer ze een hardloopjack dragen. Daarom hebben we een innovatieve oplossing ontwikkeld die ze extra ventilatie biedt, zonder in te leveren op stijl en bescherming", zegt Jahan Behbahany, Senior Apparel Innovation Product Manager voor het Advanced Innovation Collective van Nike.

Het jack is bovendien uitgerust met Storm-FIT ADV, een combinatie van wind- en waterdichte materialen die hardlopers helpen beschermen tegen wind en regen.

Het Nike Run Division Aerogami jack zal vanaf het najaar van 2023 verkrijgbaar zijn in dames- en herenmaten op nike.com en bij geselecteerde verkopers.

Voor het eerst gepubliceerd: 26 juni 2023

Gerelateerde verhalen

Zo kies je het beste Nike hardloopjack voor koud weer

Koopgids

Het beste Nike hardloopjack (of de beste bodywarmer) voor koud weer uitkiezen

De beste Nike sportkleding voor de winter

Koopgids

Wat te dragen voor outdoor work-outs in de winter

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Koopgids

Shop nu Nike's beste hardloopgear voor in de winter

Beste Nike schoenen en gear voor het lopen van een ultramarathon

Koopgids

De beste Nike schoenen (en gear) voor het lopen van een ultramarathon

De beste hardloopgear voor in de regen

Koopgids

Waterdichte hardloopgear voor runs in de regen