Træning

Mediteer vanavond om beter te slapen

Door Ryan Flaherty

Misschien lig je wel eens een tijd in bed te woelen en piekeren voordat je in slaap valt. Dat komt omdat je lichaam na een lange dag vol indrukken moeite heeft met overschakelen van het sympathische naar het parasympathische zenuwstelsel, dat in werking treedt tijdens de slaap. Door je te ontspannen voordat je naar bed gaat, bereid je je lichaam voor om te gaan slapen. En een van de beste manieren om je te ontspannen, is een paar minuten mediteren.

Mediteren om beter te slapen

Het woord 'meditatie' kan intimiderend klinken als je dat nog nooit hebt gedaan, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Meditatie kan bestaan uit een gebed, positieve gedachten of alles wat je gewoonlijk doet om je geest tot rust te brengen voordat je gaat slapen. Bijna alle professionele atleten die ik train, mediteren voordat ze gaan slapen. De meeste meditatie-apps bieden op slaap gerichte programma's waarmee je in vijf of tien minuten volledig kunt ontspannen om te gaan slapen.

Als je denkt dat je voor het slapen gaan geen tijd hebt om te mediteren, volg dan de weg van de minste weerstand: stop met scrollen op je telefoon wanneer je in bed stapt, zet een van de geleide slaapmeditaties aan, ga liggen en luister. Dat vraagt nog steeds tien minuten, maar in plaats van piekeren en woelen bereid je je dan voor op een diepe, rustgevende slaap.

Download nu een meditatie-app zodat je alleen maar op 'afspelen' hoeft te tikken wanneer je vanavond in bed stapt. Neem dit op in je avondroutine en je zult zien dat je veel gemakkelijker in slaap valt.

Mediteren om beter te slapen

Word member van Nike Training Club

Krijg toegang tot onze topexperts en -trainers om je te helpen actief en gezond te blijven.

Uitgelicht

Mediteren om beter te slapen

Word member van Nike Training Club

Krijg toegang tot onze topexperts en -trainers om je te helpen actief en gezond te blijven.

Gerelateerde verhalen

Creëer je eigen avondritueel

Coaching

Creëer een avondritueel

Goede ademtechnieken om je hardloopprestaties te verbeteren

Coaching

Hoe je goed kunt ademen voor betere prestaties

Hoe je je hersenen kunt misleiden voor een betere nachtrust

Coaching

Slimme trucs om beter te slapen

Bereik de perfecte hardloophouding

Coaching

De perfecte hardloophouding

Hebben kinderen echte rustdagen nodig?

Coaching

Resetten tussen programma's in