Kun je zwemmen als je ongesteld bent? Experts geven antwoord

Gezondheid en wellness

Artsen ontkrachten de mythe dat zwemmen onveilig is als je ongesteld bent en leggen uit hoe training de symptomen kan verlichten.

Laatste update: 27 juli 2022
Leestijd: 6 min.
Kun je zwemmen als je ongesteld bent? Experts geven antwoord

Als je ooit ongesteld geweest bent op een dag dat je wilde gaan zwemmen, heb je je waarschijnlijk afgevraagd of dat dan wel kon. Kan ik zwemmen als ik ongesteld ben?

Hieronder beantwoorden gynaecologen deze en andere vragen over zwemmen wanneer je ongesteld bent.

Kun je zwemmen als je ongesteld bent en is het veilig?

Als je een set zwembandjes of een goed zwempak hebt, kun je elke dag van de maand gaan zwemmen, ook op de dagen dat je ongesteld bent, zegt Alyssa Dweck, M.D., O.B.G.Y.N. auteur van 'The Complete A to Z for Your V' en INTIMINA expert op het gebied van seksuele gezondheid.

"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze.

Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).

Volgens Dweck zijn veel mensen bang dat als ze de zee ingaan terwijl ze bloeden, daar haaien of andere vissen met scherpe tanden op afkomen. "Maar haaien vallen je helemaal niet vaker aan als je bloedt", zegt ze.

Volgens het International Shark Attack File is er geen bewijs dat mensen die bloeden vaker door haaien worden aangevallen dan mensen die niet bloeden.

"Veel mensen duiken in alle veiligheid terwijl ze ongesteld zijn en we zien geen stijgende tendens in het aantal aanvallen", vermeldt het rapport.

Kunnen andere mensen merken dat ik ongesteld ben?

Het is een veelgehoorde misvatting dat zwemmen tijdens je menstruatie onhygiënisch of vies is.

Dit fabeltje kreeg helaas veel aandacht in 2016, toen in een zwembad in Georgia in de dameskleedkamer een bord werd opgehangen met de tekst 'Geachte dames! Gelieve niet te zwemmen als u ongesteld bent.'

Hiermee werd de indruk gewekt dat dit iets vies is. Maar niets is minder waar, volgens Dweck.

Als je een menstruatieproduct gebruikt, is het heel onwaarschijnlijk dat er tijdens het zwemmen bloed in het water komt, zegt ze.

Als je menstruatie begint terwijl je in een zwembad of iets dergelijks bent, is de hoeveelheid bloed zo klein dat het gemakkelijk verdund raakt in de rest van het water. Zwembaden worden ook behandeld met chemicaliën die sterk genoeg zijn om alle ziekteverwekkers uit lichaamsvloeistoffen (waaronder bloed) te doden, stellen de Centers for Disease Control.

Heeft het voordelen om te gaan zwemmen wanneer je ongesteld bent?

"Regelmatig sporten wanneer je ongesteld bent is niet alleen toegestaan, maar wordt zelfs aanbevolen om kramp tegen te gaan en je humeur een boost te geven", zegt Dweck. Ze voegt eraan toe dat bij sporten endorfinen vrijkomen.

Endorfinen zijn 'feel-good stofjes' die in de hersenen en het lichaam vrijkomen om het lichaam te helpen op een natuurlijke wijze om te gaan met pijn en stress.

Naast een euforisch gevoel (de runner’s high) dat je humeur een boost geeft, kan een stoot endorfinen tijdens het sporten helpen de pijnlijke symptomen van je ongesteldheid op natuurlijke wijze te onderdrukken.

Volgens een onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd in het Journal of Education and Health Promotion, voelden vrouwen die tijdens hun ongesteldheid regelmatig aerobe oefeningen deden minder pijn dan vrouwen die dat niet deden.

Kortom, als je tijdens je ongesteldheid last hebt van pijn, kan zwemmen net zoveel helpen als het slikken van pijnstillers.

Zijn er momenten waarop je niet moet gaan zwemmen als je ongesteld bent?

Zwemmen (en andere vormen van beweging) is geen wondermiddel. Als je heftige pijn hebt of je slecht voelt, ga dan praten met je gynaecoloog of arts. Je huisarts kan uitzoeken of die vervelende symptomen misschien te wijten zijn aan een onderliggende aandoening, zegt Felice Gersh, M.D., auteur van 'PCOS SOS: A Gynecologist’s Lifeline To Naturally Restore Your Rhythms, Hormones and Happiness'.

Dweck zegt: "Als je last hebt van ernstige krampen, vermoeidheid of een ellendig gevoel, hebben zwemmen en andere vormen van sport misschien meer na- dan voordelen."

Bedenk alleen maar hoe beangstigend (en gevaarlijk) het zou zijn als je je in het diepe van een zwembad of midden in een meer ineens heel slap zou voelen. Nogmaals: als je niet kunt zwemmen (of niet van water houdt), zijn er nog volop andere bewegingsvormen zoals hardlopen, wandelen of yoga die kunnen helpen heel veel feel-good endorfinen vrij te maken.

GERELATEERD: De 9 belangrijkste redenen om te beginnen met hardlopen

Maakt het uit wat voor menstruatieproduct je gebruikt?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat je menstruatie stopt als je het water in gaat, maar dat klopt niet, zegt Dweck.

"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt. De beste manier om goed voorbereid te gaan zwemmen als je ongesteld bent, is een menstruatieproduct te gebruiken dat je van tevoren inbrengt.

"Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze. Verder kan maandverband of een inlegkruisje dat is volgezogen met water, je omlaag trekken.

Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck.

"Maar soms raken ze verzadigd met chloorwater, zout water of water vol bacteriën", zegt ze. Dat betekent dat ze in water veel minder lang meegaan dan op het droge. Het betekent ook dat ze irritatie en in sommige gevallen zelfs infecties kunnen veroorzaken.

"Als je toch een tampon wilt dragen, raad ik je aan die meteen na het zwemmen te verwijderen en te vervangen door een nieuwe", zegt Dweck. Anders kunnen het chloor en de bacteriën die door de tampon zijn opgenomen, de gevoelige weefsels in je vagina irriteren en soms zelfs onplezierige infecties zoals bacteriële vaginose of gistinfecties veroorzaken, zegt ze.

Dweck legt tot slot uit dat een menstruatiecup of -schijf de beste optie is als je die fijn vindt en je ze kunt kopen. "[Deze producten] vangen de stroom op in plaats van die te absorberen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze zwembad- of zeewater opnemen", zegt ze.

Nu je weet (en hopelijk gelooft!) dat je tijdens je ongesteldheid veilig kunt zwemmen, is het tijd om je ideeën over je zwembadwork-out bij te stellen.

Waar het op neerkomt

Als je kunt zwemmen, kun je ook tijdens je ongesteldheid zwemmen. Experts zeggen zelfs dat het sommige symptomen kan verzachten. Kies het juiste menstruatieproduct voor jou en luister altijd naar je lichaam. Als je in het water last krijgt van misselijkheid, vermoeidheid of zwakheid, ga dan het water uit en doe oefeningen op het droge (of rust uit) totdat de symptomen afnemen.

Download de Nike Training Club app voor meer fitness- en gezondheidstips.

Tekst: Gabrielle Kassel

Voor het eerst gepubliceerd: 22 juni 2022

Gerelateerde verhalen

Wat zijn compressielaarzen, en hoe werken ze?

Gezondheid en wellness

Wat zijn compressielaarzen, en hoe werken ze?

Tendinitis vs. tendinose: voorkomen en behandelen

Gezondheid en wellness

Heb je tendinitis of tendinose? Zo weet je het verschil

De invloed van stress op je lichaam – en wat je eraan kunt doen

Gezondheid en wellness

De invloed van stress op je lichaam — en wat je eraan kunt doen

Wat is regulatie van je zenuwstelsel? En hoe werkt het?

Gezondheid en wellness

Wat is zenuwstelselregulatie? En hoe werkt het?

Waarom knakken gewrichten, en wat houdt het in?

Gezondheid en wellness

Waarom knakken gewrichten, en wat houdt het in?