Members krijgen gratis verzending en kunnen binnen 30 dagen gratis retourneren. Join us Meer info

Studenten krijgen nu 10% korting

Vraag het de coach: hoe blijf ik gemotiveerd om thuis te trainen?

Coaching

Wanneer deze jonge basketballer zijn motivatie kwijtraakt tijdens de lockdown, geeft coach Joni Taylor zijn routine vorm met een doel en een programma.

Laatste update: March 24, 2021
Hoe je gemotiveerd blijft om thuis te trainen

'Vraag het de coach' is een column met tips om mentale obstakels te overwinnen.

V:

Beste coach,

Ik zit in de vijfde op de middelbare school en sinds de brugklas ben ik de point guard van ons basketbalteam. Ik ben altijd het type speler geweest dat op zijn teamgenoten leunt — tijdens wedstrijden, trainingen en zelfs work-outs. Maar omdat we dit jaar niet samen kunnen trainen, is mijn motivatie gedaald. Ik speelde altijd één-tegen-één met mijn broer, maar hij is vorig jaar begonnen met zijn opleiding, dus nu ben ik alleen. Afgezien van wat schietoefeningen op de oprit, heb ik de bal in geen maanden meer aangeraakt. Ik kan mezelf niet eens motiveren om te gaan hardlopen of gewichtheffen, wat ik wel in m'n eentje zou kunnen doen. Ik raak hierdoor erg gefrustreerd, en ik ben bang dat mijn skills achteruit gaan. Hoe krijg ik m'n drive terug?

— Mist interactieve sport
17-jarige basketbalspeler

A:

Weet je wat, Mist interactieve sport? Je bent niet de enige. In het laatste jaar van mijn opleiding had ik ook moeite om gemotiveerd te blijven.

Ik had zoveel blessures, en ik was het zat om elke dag om 6 uur op te staan om te gaan hardlopen. Ik was niet meer gefocust. En omdat de WNBA nog maar net begonnen was, dacht ik er niet aan om professioneel basketbalspeler te worden. Maar ik was ook aanvoerder, en ik wilde mijn basketbalcarrière op de universiteit op de juiste manier afsluiten, een voorbeeld zijn voor mijn teamgenoten en afmaken waar ik aan begonnen was.

Voel je dus niet schuldig als je moeite hebt om gemotiveerd te blijven. Dit overkomt ELKE atleet.

Toen ik daar zelf mee worstelde, moest ik een stap terug doen en mezelf afvragen: "Waarom speel ik?" Toen ik nog klein was, speelde ik omdat het leuk was. Maar op de universiteit was het niet altijd leuk. Waarom ging ik er dan mee door? Ik heb hier lang over nagedacht en kwam tot de conclusie dat ik met basketbal iets terug wilde doen voor mijn ouders. Zij waren degenen die mijn potentie zagen en me vooruit hielpen. Ik wilde mijn dankbaarheid tonen, en dat deed ik door elke dag tot het uiterste te gaan.

Dit is mijn drive, mijn doel, en door te weten wat mijn drive is, kon ik als speler elke uitdaging aan — en ook als coach helpt het me nog steeds om uitdagingen aan te gaan.

We weten allebei dat professioneel basketbal hard werken is. Daarom moet je drive je wakker schudden en je de bal aanreiken op de dagen dat je teamgenoten of coaches er niet zijn. En als je motivatie wilt halen uit je drive op de lange termijn, moet die groter zijn dan jijzelf, en groter dan je sport. Stel je voor dat je alleen speelt om het kampioenschap te winnen, en vervolgens win je. Wat dan?

Hoe je gemotiveerd blijft om thuis te trainen

Sommige van mijn spelers zeiden tegen me: "Ik speel voor mijn oom, die me liet kennismaken met het spel voordat hij overleed," of: "Ik doe dit omdat een basketbalbeurs voor mij de enige manier is om te kunnen studeren." Je drive kan met jezelf of iemand anders te maken hebben, en kan heel persoonlijk zijn.

Om te ontdekken wat jouw drive is, kun je je gedachten opschrijven in een dagboek. Het kan een paar dagen duren voor je erachter komt, maar dit is van ongelooflijk groot belang — niet alleen om deze pandemie door te komen, maar ook om als atleet sterker in je schoenen te staan, want er zullen altijd moeilijke momenten zijn.

Als je motivatie wilt halen uit je drive op de lange termijn, moet die groter zijn dan jijzelf, en groter dan je sport.

Als je eenmaal weet wat je drive is, moet je een programma maken om dit te ondersteunen en jezelf te houden aan dat programma. Ik doe dit elk weekend voor de week die volgt. Wat voor mij werkt, is het opdelen van grote taken in kleinere taken en heel specifiek te zijn. Ik schrijf niet alleen 'een uur trainen', maar ik stippel elke oefening, set, rep en rustpauze uit. Als ik elk stapje in kaart breng, ben ik veel gemotiveerder.

Een programma kan het spelen met je teamgenoten of leren van je coach niet vervangen. Maar je kunt een heleboel dingen doen om die steun enigszins voor jezelf te creëren.

Toen mijn man, Darius, en ik verloofd waren, coachten we teams in verschillende staten, maar we maakten altijd tijd voor videogesprekken en stuurden elkaar elke dag berichtjes. Waarom ik over mijn man vertel? Omdat het ook voor jou van belang is om contact te houden met je basketbalfamilie en die band te koesteren.

Deel je trainingsschema met je teamgenoten om ze te laten meetrainen. Misschien kunnen jullie bepaalde oefeningen samen doen via Zoom. Deel hoe snel je een kilometer hebt gelopen of het aantal punten dat je hebt gescoord tijdens een schietoefening vanuit vijf verschillende hoeken. Om voor nog meer kameraadschap te zorgen, kun je groepschats beginnen, een slogan voor je team bedenken of een gezamenlijke afspeellijst maken zodat jullie allemaal naar dezelfde muziek kunnen luisteren tijdens het trainen.

Het is van belang om contact te houden met je basketbalfamilie en die band te koesteren...

Dit laatste advies lijkt misschien tegenstrijdig, maar genieten van je leven buiten het basketbalveld kan ook voor extra motivatie zorgen. Neem dus de tijd om te ontspannen, plezier te maken met je familie, een boek te lezen of een nieuwe hobby uit te proberen. De wereld staat op z'n kop, maar als atleet weet je hoe je hiermee om moet gaan. Je uiteindelijke doel moet altijd zijn om er sterker uit te komen. Als je nu je motivatie kunt behouden, geef je opnieuw invulling aan je relatie met de sport — en daar kun je een leven lang profijt van hebben.

Coach Taylor

Joni Taylor is de hoofdcoach van het damesbasketbalteam aan de University of Georgia. In 2016 werd ze uitgeroepen tot Spalding Maggie Dixon NCAA Division I National Rookie Coach of the Year. Tijdens haar indrukwekkende carrière coachte ze bij LSU, Alabama, Louisiana Tech en Troy University. Ze was een van de sterspelers van de University of Alabama en met 716 punten, 555 rebounds en 103 blocks staat ze vierde op de ranglijst aller tijden van de school. Ze heeft de Tide naar twee NCAA-toernooien en twee WNIT's geleid. Tyler heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar inzet voor de gemeenschap.

Stuur een mail naar askthecoach@nike.com met een vraag over hoe je je mindset op het gebied van sport of fitness kunt verbeteren.

Hoe je gemotiveerd blijft om thuis te trainen

Ga een stapje verder

Meer deskundige begeleiding wat betreft mindset, beweging, voeding, herstel en slaap, vind je in de Nike Training Club app.

Ga een stapje verder

Meer deskundige begeleiding wat betreft mindset, beweging, voeding, herstel en slaap, vind je in de Nike Training Club app.

Gerelateerde verhalen

Niet blokkeren en scoren onder druk

Coaching

Vraag het de coach: waarom worden mijn zenuwen me de baas tijdens de wedstrijd?

Een burn-out vermijden en een gezond evenwicht vinden tussen sport en privé

Coaching

Vraag het de coach: ben ik té gedreven?

Hoe je stopt met jezelf met anderen te vergelijken in de sportschool

Coaching

Vraag het de coach: hoe stop ik mijzelf te vergelijken met een fitte vriendin?

Hoe je stopt met smoesjes verzinnen en jezelf toewijdt aan je training

Coaching

Vraag het de coach: hoe stop ik met smoesjes verzinnen?

Opveren na een grote nederlaag

Coaching

Vraag het de coach: hoe pak ik de draad weer op na een grote tegenslag?