Wat zijn de beste Nike schoenen voor squats?

Koopgids

Als je alles uit je squat wilt halen, heb je het juiste paar Nike schoenen nodig. Hier moet je op letten.

Laatste update: 26 september 2022
Leestijd: 6 min.
Wat zijn Nike's beste schoenen voor squats?

De squat is een van de meest functionele bewegingen om onder de knie te krijgen. Het is een oefening waarbij verschillende spiergroepen in je onderlichaam en core worden aangesproken, en die je helpt wanneer je je boodschappen de trap op moet dragen, als je je bukt om je kids op te tillen of om je persoonlijke back squat-record te verbeteren. En omdat squats ook je bindweefsel sterker maken, helpen ze bij het voorkomen van blessures.

Maar om squats goed uit te voeren, heb je de juiste schoenen voor gewichtheffen of trainingsschoenen nodig. Het is lastig om squats goed uit te voeren in schoenen met sterke demping – bovendien kan dit je risico op blessures verhogen. Je wilt schoenen die je voeten goed omsluiten, zodat je een goede basis hebt voor de beste squats. Lees hier waar je op moet letten en wat onze favorieten zijn.

Tips bij het kiezen van de juiste schoenen voor squats

 • Stijve zool: een zool die je niet kunt samendrukken, biedt stabiliteit wanneer je je tegen de grond afzet met je hakken. Een schoen met te veel demping kan je uit balans brengen. Maar je hebt waarschijnlijk wel een licht dempende middenzool nodig voor squats tijdens trainingen met een hoge intensiteit, zoals CrossFit.
 • Brede basis: wanneer je kiest voor een brede basis en een buitenzool met voldoende grip, geef je je voeten extra stabiliteit op de grond.
 • Ondersteunende enkelkraag: de juiste schoen sluit nauw aan rond je enkel en biedt stabiliteit en voldoende ondersteuning om draaien van de enkel te voorkomen.
 • Ventilerend bovenwerk: let er op dat materialen goed ventilerend zijn, om je voeten koel en droog te houden als je begint te zweten.
 • Lichte, maar duurzame constructie: kies materialen die je voeten beschermen, zonder veel extra gewicht.
 • Bonuspunten: sommige schoenen hebben een teenband, enkelband, of beide. Deze kunnen helpen je voeten extra goed op hun plaats te houden.

Hoe je de juiste hakhoogte kiest

Let bij het kiezen van schoenen voor gewichtheffen voor de beste squathouding extra op de offset (het verschil in hoogte tussen de hak en de voorvoet). Bij een hakverhoging heb je minder flexibiliteit in de enkels nodig voor een groter bewegingsbereik in je squat. Sommigen dragen liever een platte schoen om de grond onder zich goed te voelen.

Bovendien hebben verschillende lichaamstypen baat bij verschillende hakhoogtes. En sommige hakhoogtes passen beter bij bepaalde soorten squats dan andere. Bij het kiezen van de hakhoogte zul je ook rekening moeten houden met de andere soorten oefeningen die je doet tijdens een training.

Een kleinere offset is het meest geschikt voor sporters met kortere benen en een korter bovenlijf, omdat zij niet zo hard hoeven te werken voor een diepere squat. Hetzelfde geldt wanneer je doorgaans minder diepe squats doet of breder staat. Je hebt dan minder buiging in je enkels nodig om de beweging goed uit te kunnen voeren, en daardoor kun je prima trainen met een platte schoen. Platte schoenen zijn ook beter voor deadlifts en plyometrische oefeningen, wanneer deze onderdeel uitmaken van je work-out.

Een standaard offset werkt het beste wanneer je bovenlijf langer is dan je benen, omdat je eerder geneigd bent om naar voren te leunen tijdens je squat. De standaard hoogte is behoorlijk veelzijdig, waardoor dit je beste optie is voor het uitvoeren van verschillende soorten squats met gewichten. Maar het is minder ideaal voor crosstrainingen dan een schoen met een lagere hak.

Een grotere offset is het meest geschikt voor sporters met een langer bovenlijf en langere benen, omdat het voor hen moeilijker is om diep in een squat te zitten. Gewichthefschoenen met een hogere hak zorgen voor meer tegengewicht bij barbell front squats en helpen bij het goed uitvoeren van high-bar squats of olympisch gewichtheffen. Ze helpen je ook om smaller te kunnen staan tijdens je squats.

Tip: als je flexibiliteit in je enkels mist, kan een hogere hak helpen, maar het is ook goed om daarnaast je bewegingsbereik te verbeteren.

Hoe je de juiste pasvorm kiest

Wanneer je nieuwe trainingsschoenen gaat kopen, draag dan dezelfde sokken die je zou dragen tijdens je work-out en doe dit het liefst 's avonds, omdat je voeten opzwellen gedurende de dag. Oefen je squats met de schoenen aan, om te voelen hoe goed ze je voeten ondersteunen en stabiliseren.

Net zoals bij sneakers zou het niet nodig moeten zijn om ze in te lopen — ze moeten vanaf het begin al lekker zitten. Het kan zijn dat je meerdere schoenen moet proberen om de juiste pasvorm te vinden.

Let bij het passen van schoenen voor gewichtheffen op de volgende dingen:

 • Maximaal 3 mm tussen de schoen en je langste teen
 • Een goed aansluitende kraag die niet schuurt of wegglijdt
 • Geen knellende veters
 • Je voeten schuiven niet in de schoen tijdens een squat
 • Breed genoeg als je brede voeten hebt

De beste Nike schoenen voor squats

 1. 1.Nike Metcon

  Of je nu plyometrische squats doet of front squats oefent met gewichten, de Metcon kan het allemaal aan. De brede, platte hak biedt stabiliteit, maar de schoen biedt ook genoeg demping voor de overgang naar cardio-oefeningen. Ondersteunende eigenschappen variëren per schoen, zoals een websysteem aan de binnenkant en enkelbanden voor een omsloten gevoel. De buitenzool met anti-slip biedt voldoende grip op elk oppervlak, zelfs voor touwklimmen.

 2. 2.Nike Savaleos en Nike Romaleos

  Als een schoen met hogere hak past bij jouw type lichaam en training, kan een van deze schoenen een goede keus zijn. Je hebt nog steeds de brede, platte hak en een buitenzool met voldoende grip, maar de middenzool is harder en de enkelband biedt ondersteuning voor de voetholte en extra stabiliteit, en door de hakverhoging kun je dieper squatten. Als je een powerlifter bent, zijn beide modellen een goede keus.

 3. 3.Nike SuperRep

  Als je squats en squat jumps doet als onderdeel van een HIIT-training, heb je wat extra demping onder de voeten nodig. De Nike SuperRep heeft twee Zoom Air units in de voorvoet voor energie bij verticale sprongen, en de grote boog biedt ondersteuning aan de zijkant bij zijwaartse squat jumps.

  Hoe je ook het liefst beweegt en wat je doelen ook zijn, er is altijd een Nike trainingsschoen die je vooruit helpt, in de kleur die past bij jouw stijl.

Is het slecht om squats te doen in hardloopschoenen?

Het is zeker niet ideaal. Hardloopschoenen zijn ontworpen voor voorwaartse beweging en schokdemping, terwijl schoenen voor gewichtheffen en crosstraining zijn ontworpen voor meer stabiliteit. Hardloopschoenen kunnen het goed uitvoeren van je squats ook nadelig beïnvloeden, met name als het gaat om de hoek van je bovenlichaam. De demping kan je uit balans brengen, wat het risico op blessures vergroot.

Is het beter om gewicht te heffen in platte schoenen?

Dat is afhankelijk van je lichaamsbouw, je voorkeur en het soort beweging. Veel gewichtheffers geven de voorkeur aan de stabiliteit en het goede grondgevoel van platte schoenen, terwijl anderen met een minder goede enkelmobiliteit eerder voor een hakverhoging kiezen.

Een platte schoen is veelzijdiger, waardoor je hier ook deadlifts mee kunt doen, maar met een schoen met hakverhoging voor gewichtheffen kun je specifieke bewegingen beter uitvoeren. Begin met het kiezen van een hakhoogte die past bij jouw lichaamstype en trainingsroutine. Het kan zijn dat je een aantal schoenen moet proberen voor je de juiste te pakken hebt.

Gerelateerde verhalen

Beste schoenen van Nike voor gewichtheffen

Koopgids

Beste schoenen van Nike voor gewichtheffen

Tips om de juiste trainingsschoenen voor jou te vinden

Koopgids

Eenvoudige gids voor het vinden van de juiste trainingsschoenen

Wat zijn de beste schoenen voor deadlifts?

Koopgids

Wat zijn de beste Nike schoenen voor deadlifts?

Wat zijn Nike's beste schoenen voor CrossFit?

Koopgids

Wat zijn de beste Nike schoenen voor CrossFit?

Trainingsschoenen vs. hardloopschoenen: wat is het verschil?

Koopgids

Wat is het verschil tussen trainingsschoenen en hardloopschoenen?